BDP’li Adil Zozani, Meclis’in bütçe görüşmelerinde “kendilerinin muhalefet şerhini sansürleyerek bir ayıba imza attığını” öne sürdü.  Zozani, MHP’li Yusuf Halaçoğlu’nun “Bana Kürdistan adıyla bir kitap, harita getirin kabul edeceğim” dediğini hatırlatarak, 1893 ve 1683 tarihli üç haritayı gösterdi.
 Siyaseten yapılmış
Zozani, “Bunların içinde Kürdistan haritası var. Çerçeveletip isteyenlere göndereceğim. Meclis Kütüphanesi’nde Şemsettin Sami’in kitabını isteyin, içinde Kürdistan tarif ediliyor. Size kapak olsun diye okuyorum. Yıllarca Türk Tarih Kurumu Başkanlığı yapıp, bu kadar belgeleri biliyorsunuz ama hala ret ve inkar ediyorsunuz. Kutluyorum sizi. Bu belgelerden sonra özür dileyin” dedi.
Halaçoğlu da, Hakkari’de yapılmış arkeolojik kazıda Türk mezar taşları olduğunu belirterek, bunları elindeki tabletten gösterdi. Zozani’nin gösterdiği haritaların 1890 yılından sonraya ait olduğunu ifade eden Halaçoğlu, bunların “siyaseten” yapılmış “çakma” haritalar olduğunu savundu. Halaçoğlu, 1500 yılın ait bir harita göstererek, “Burada Kürdistan, bir kısmı İran’da olmak üzere Süleymaniye, Erbil ve Nuristan bölgesi olarak gösteriliyor. Siyaseten ortaya konulmuş haritalarla karşıma gelmeyin, kadim tarihinizle gelin” dedi. BDP’li Mülkiye Birtane de, Türk ve Türklük empoze edilerek ülkede yaşayan halkların kültürlerini inkar eden kurumların kendilerini revize etmeleri ve yenilemeleri gerektiğini, sadece tek halkla ilgili çalışmalar yapılarak diğer halklara haksızlık yapıldığını söyledi. Birtane, “Kürtler de Kürdistan da var. Kürtler katliamlardan geçirildi, yok edilmedi. Kürdistan da tutanaklardan silinerek yok olmayacak. Tarihçi ve eğitimci kişilerin inkarı Kürt düşmanlığıdır, faşizan tutumdur” diye konuştu.
 
“Irkçı” tartışması
Sataşma gerekçesiyle yeniden söz alan Halaçoğlu, tarihle yüzleşmenin kolay olmadığını ifade etti. Birtane’nin kendisini “faşist ve ırkçı” olarak nitelendirdiğini, ancak kendisinin hiçbir zaman ırk taraftarı olmadığını ve ülkede yaşayan herkesi vatandaş olarak nitelendirdiğini kaydeden Halaçoğlu, “Bana ırkçı ve faşist diyenler bunu bizzat kendileri yapıyor. Ben ’her şey ve herkes Türktür, Türk kalacaktır’demedim. Kürtler ve Kürdistan yok demedim. Kürdistan Anadolu’da değildir” görüşünü kaydetti. BDP’li Hüsamettin Zenderlioğlu da, “Ben Kürdüm, Kürdistanlıyım. Türkler hangi hakları sahipse, Kürtler de aynı haklara sahip olmalı” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim