TBMM'de gerilim: YÖK maddeleri tartışması ve CHP'nin tepkisi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a TSK'da atama yetkisi de veren düzenlemeleri içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri devam ediyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, yükseköğretim kurumlarıyla ilgili maddelerin Milli Eğitim Komisyonu'nda görüşülmesi gerektiğini vurgulayarak, mevcut durumun açık bir hak ihlali ve yasama sürecinin sakatlanması olduğunu ifade etti. Özçağdaş, Türkiye'deki 208 üniversite, 190 bin akademisyen ve 7 milyondan fazla üniversite öğrencisini hatırlatarak, Anayasa Mahkemesi'nin 4 Haziran 2024 tarihli kararının bir yıldır Meclis'te uzmanlık çerçevesinde tartışılmamasına tepki gösterdi.
Özçağdaş'ın konuşmasında, YÖK Başkanı'nın komisyona gelmemesine ve kendisine verilen sürenin uzatılmamasına yönelik eleştiriler yer aldı. CHP Komisyon Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türel, komisyon başkanına milletvekillerinin sözünü tamamlamasına izin verilmemesini eleştirdi. Komisyon Başkanı Mehmet Muş'un ek süre verme talebini reddetmesi üzerine 15 dakika ara verildi. Özçağdaş, 21 YÖK üyesinin tamamının fiilen Cumhurbaşkanı tarafından atanmasını eleştirerek, bu durumun dünyanın hiçbir yerinde olmadığını ve benzer bir yaklaşımın Milli Eğitim Bakanlığı'nda da görüldüğünü belirtti.
"Böylesi bir hırs, böylesi bir ülke yönetme anlayışı yeryüzünde başka nerede vardır?" diyen Özçağdaş, kanun teklifinin 6 maddesinin Milli Eğitim Komisyonu ile ilgili olduğunu ve bu komisyonda tartışma şansı bulamadıklarını söyledi. Rektör atamalarının, askeri darbelerin yaşandığı dönemlerde bile bu şekilde gerçekleşmediğini belirten Özçağdaş, iktidarın işine geldiği konularda her türlü konuyu gündeme getirebildiğini ancak milyonlarca insanı ilgilendiren konulara bir yıldır yer vermediğini ileri sürdü.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.