TBMM'de tartışmalar sürüyor: Cumhurbaşkanına geniş yetkiler veriliyor

TBMM'de tartışmalar sürüyor: Cumhurbaşkanına geniş yetkiler veriliyor
TBMM'de görüşülen kanun teklifindeki düzenlemeler, Cumhurbaşkanına geniş yetkiler vererek, üniversitelerin özerkliğini ortadan kaldırıyor ve akademinin durumunu daha da kötüleştiriyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Cumhurbaşkanına Türk Silahlı Kuvvetleri'nde atama yetkisi de veren düzenlemeleri içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri devam ediyor. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, retör atamalarının Cumhurbaşkanı tarafından yapılmasına ilişkin eleştirilerini dile getirdi. Bakırlıoğlu, bu uygulamanın 1980 darbecilerini bile aratır nitelikte olduğunu ve üniversitelerin, akademinin tamamen Cumhurbaşkanına bağlanmasına yol açtığını belirtti.

Komisyonda, belediyelerle ilgili düzenlemeler ve Cumhurbaşkanının teğmen ile albay rütbeleri arasındaki subaylar hakkında disiplinsizlik gerekçesiyle ayırma kararı verebilmesini öngören, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 703 sayılı KHK'nın bazı hükümlerini yeniden düzenleyen kanun teklifi görüşülüyor. Bakırlıoğlu, Cumhurbaşkanına ayrıca yetki verilmesine gerek olmadığını, Anayasa'nın 128. maddesinin memurların atanması ve özlük haklarının kanunla düzenlenmesini açıkça belirttiğini vurguladı. Mevcut düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu ve olağanüstü durumlar dışında Cumhurbaşkanının bu konuda yetkisinin zaten mevcut olduğunu hatırlattı.

Bakırlıoğlu, teklifin 7. maddesiyle rektör atamalarına ilişkin Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına rağmen aynı hükümlerin getirildiğini eleştirdi. Herhangi bir kriter, görev süresi kısıtlaması veya seçim mekanizması olmadan Cumhurbaşkanının rektör ataması yapmasını eleştiren Bakırlıoğlu, bu durumun 1980 öncesi darbe dönemine göre bile daha geri bir uygulama olduğunu, liyakat yerine itaatin ön plana çıktığını ve üniversitelerin akraba şirketlerine dönüştüğünü ifade etti. Üniversitelerin uluslararası sıralamalardaki düşüşü ve rektörlerin akademik yeterliliklerine dair veriler sunarak, mevcut sistemin olumsuz sonuçlarını ortaya koydu. Karma eğitimin tartışılmasının da ülkenin yanlış konularla zaman kaybettiğinin bir göstergesi olduğunu belirtti.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.