Yeni açılım sürecinin bundan sonraki yol haritası!

Yeni açılım sürecinin bundan sonraki yol haritası!
Yeni açılım sürecinde terör örgütü PKK'nın sembolik bir 'törenle' silahlarını bırakmasının ardından süreçte yeni aşamalara geçileceği öğrenildi.

Sözcü’nün aktardığına göre, sürece ilişkin bir yol haritası planlandı. Ankara kulislerinde konuşulanlara göre, planlanan yol haritası adım adım şekilleniyor.

Terör örgütü PKK’nın elinde halen havan topları ve uçaksavar gibi ağır silahlar bulunduğu bilinirken, örgütün silahlı kamplarını tamamen sivil yerleşim alanlarına çevirecek bir dönüşüm için ayrıntılı bir plan gerekiyor. Bu süreçte terör örgütü PKK’nın uzantısı HPG’nin de tüm silahlarını bırakması ve teslim etmesi, sürecin inandırıcılığı açısından hayati görülüyor.

Süreçte en çok konuşulan başlıklardan biri, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan mahkûmların belli koşullarla tahliyesini öngören "Umut Hakkı". En az 25 yıl cezaevinde kalanların bireysel durumlarının değerlendirilmesini içeren bu öneri, cezanın ev hapsiyle devam etmesi gibi seçenekleri de gündeme taşıyor. Bu kapsamda, İmralı’daki bebek katili, teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarında esneklik sağlanarak, daha fazla ziyaretçi kabul edebileceği bir düzenleme üzerinde duruluyor. 25 yılın altında ceza alanlar içinse infaz indirimi seçenekleri konuşuluyor; bu düzenlemenin sadece PKK’lı teröristlere değil, başka suçlardan hüküm giyenleri de kapsaması bekleniyor.

Kuzey Irak’taki PKK kamplarında bulunan ve Türk vatandaşı olan yaklaşık 3.500 militan için iki farklı rota gündeme geliyor: Ya Türkiye’ye dönmeleri ya da yurtdışına çıkmaları. Bu aşamada, örtülü af niteliğinde bir çözüm üzerinde duruluyor.

Suriye uyruklu örgüt mensuplarının ise SDG’ye (Suriye Demokratik Güçleri) entegre edilmesi düşünülüyor. Ancak SDG’nin yabancı savaşçıları bünyesinde istemediği bilgisi de kulislerde dile getiriliyor. Öte yandan, İran ve Irak kökenli örgüt üyelerinin sivil hayata geçiş yapmaları ya da Peşmerge güçlerine katılmaları olasılığı üzerinde de duruluyor.

Eğer örgütün kendini feshetme ve silah bırakma süreci herhangi bir sekteye uğramadan devam ederse, bu kez siyasetin gündemi Anayasa değişikliği olacak gibi görünüyor. AKP, MHP, DEM Parti ve HÜDAPAR’ın toplam milletvekili sayısı 379’a ulaşıyor; bu sayı, referandumlu Anayasa değişikliği için yeterli olan 360 milletvekilini aşıyor. Eğer 400 oy toplanabilirse referanduma bile gerek kalmadan değişiklik mümkün.

Bu kapsamda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üçüncü kez aday olabilmesini sağlayacak bir düzenleme ile birlikte Cumhurbaşkanlığı seçiminde aranan yüzde 50+1 oy şartının esnetilmesi ihtimali de masada. Anayasa değişikliği yapılmadığı takdirde, Erdoğan'ın tekrar aday olabilmesi için TBMM’nin erken seçim kararı alması gerekiyor. Bu karar için de en az 360 milletvekilinin oyu gerekli. DEM Parti’nin bu süreçte kilit rol oynayabileceği vurgulanıyor.

Kaynak:Sözcü Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.