Geçmiş yıllarda siyaset ile ilişkisi daha kontrollü ve mesafeli olan Türkiye Kamu Sen ve ona bağlı sendikaların üzerinde özellikle son yıllarda gittikçe artan siyasi baskı, üyelerin eleştirisine sebep oluyor.

Kamudan.com'un  özel Haberine göre; Son yıllarda genel merkezden şube yönetimlerine kadar sendikayı siyasetin dizayn ettiğini öne süren üyeler bu gidişten şikayetçi. Türkiye Kamu Sen ve Türk Sağlık Sen genel başkanı Önder Kahveci ve Türk Eğitim Sen genel başkanı Talip Geylan’ın siyasetle iç içe bir sendikacılık yaptığını öne süren kamu çalışanları, “tek bir partinin sendikası gibi görünmekten memnun olmadıklarını, sendikacılığın yüz akı olarak yıllardır övündükleri bu yapının göz göre göre siyasete kurban edilmesinin kabul edilebilir olmadığını” ifade ettiler.

En son 28 Mart 2022 Pazartesi günü MHP Mesleki ve Sivil Toplum Kuruluşları ile İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ankara Milletvekili Yaşar Yıldırım’ın sendika genel merkezini ziyaretinde, Türkiye Kamu Sen Genel Başkanının koltuğuna oturması ve etrafına genel başkanların dizildiği fotoğrafı gören kamu çalışanları, bu durumu sendikacılığa yakıştıramadıklarını ifade etti. Aynı gün MHP milletvekili Yaşar Yıldırım’ın Türk Eğitim Sen’i ziyaretinde de genel başkan koltuğuna oturması, genel başkan Talip Geylan’ın ise sanki bir sandalye çekip yanına ilişmiş gibi görünmesi, genel merkez yöneticilerinin de etrafına dizilmesi, eğitim çalışanlarının da tepkisine neden oldu. Bazı eğitim çalışanları, “Protokol kurallarına göre bir koltuk ancak makam sahibinin kendisini atamaya yetkili bir amiri geldiğinde ona terk edilir. Bu ziyaretlerde de koltuğun bir siyasetçiye devredilmesi, bir anlamda siyasetin sendikadaki atama yetkilisinin Sayın Yaşar Yıldırım olduğunu mu ifade diyor?” diyerek fotoğrafı yorumladılar.

Türkiye Kamu Sen Genel Merkezi ile Türk Eğitim Sen Genel Merkezinin sosyal medya paylaşımlarının altına ise; “Maşallah ne kadar güzel, ne çok mutlu olduk, sendikacılık bu işte” şeklinde ironik mesajlarla genel merkeze tepkilerini dile getirdiler. Bazı üyeler ise “Reddetseydiniz, onlar her şeyi reddediyorlar.”,  “Bir partinin sendikası değil, öğretmenlerin sendikası olun”, “Az da şuraya şu vekil ziyarete geldi, bu vekillerle görüşmedeyiz, bu vekilleri ziyarete gittik, onlar bize geldi demeyin. Sendikam, o kadar sıkıntı var, memurun kademelerini onları dillendirin.”, “Niye sizi başka partiden kimse ziyaret etmiyor veya siz niye hep aynı partiyle yan yanasınız?” ve benzeri yorumlarla tepkilerini dile getirdiler. Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın twitter hesabındaki siyasi ziyaret paylaşımının altına ise hiçbir destekleyici mesajın yazılmaması dikkat çekiyor. Şube başkanlarının dahi destek mesajı yazmadığı Talip Geylan’a tepki olarak yazılan bazı yorumlar ise şöyle; “Talip Bey, siyaset güdümünde olan sendika hiçbir zaman başarılı olamaz. Bunu anlamadıkça sarı sendika olmaya devam edeceksiniz.”, “Önümüzdeki seçimde MHP’den aday ol git de kurtulalım senden…”, “Sendikaya zarar veriyorsun Sn. Geylan. Buna hakkın yok. Bu sendikanın geleceği MHP’nin elinde değil, biz öğretmenlerin elinde.”

Tüm bu tepkilere karşı Talip Geylan’ın sessizliğini koruması, kendi yönetiminden dahi destek görmemesinin sebebi de kulislerde merak konusu. Milletvekili Yaşar Yıldırım ise kongre sürecinde Türk Eğitim Sen başta olmak üzere Türkiye Kamu Sen’e bağlı sendikaların genel kurullarında yönetimleri ve başkanları belirleyen kişi olarak biliniyor. Kulislerde, Yaşar Yıldırım’dan icazet almadan Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen’de şube veya genel merkez yöneticisi olmanın mümkün olmadığı konuşulurken, siyasetin aşırı baskısı altındaki Türk Eğitim Sen ve Türkiye Kamu Sen’e bağlı diğer sendikalarda istifalar devam ediyor. Türk Eğitim Sen’deki siyasi baskıya kongreler öncesi istifa ederek tepki gösteren birçok şube yöneticisi ve üyeler ise siyasete mesafeli bir manifesto yayınlayarak geçtiğimiz aylarda kurulan Hürriyetçi Eğitim Sen’e üye olmuştu. Anlaşılan o ki Hürriyetçi Eğitim Sen, Türk Eğitim Sen’deki siyasi baskıya ve siyasetle içli dışlı sendikacılığa tepkilerini göstererek istifa eden eğitim çalışanlarının adresi olmaya devam edecek.

Editör: TE Bilişim