Metropoll Araştırma tarafından 26 bölgeyi esas alan 28 ilde 1717 kişiyle bir anket  yapıldı.

Ankette; kararsız, cevapsız ve sandığı protesto eden seçmenlere, 24 Haziran 2018 milletvekili seçimlerinde hangi partiye oy verdikleri soruldu.

Ankete göre ocak ayında toplam yüzde 22,6 olan kararsız seçmen oranı yüzde 13,7'ye düştü.

2018 seçiminde AK Parti'ye oy verdiğini söyleyen kararsız seçmen oranı ocakta yüzde 8,1 iken ağustosta yüzde 4,7'ye düştü.

Ocak ayında yüzde 2,4 olan kararsız CHP seçmeni oranı ağustosta yüzde 2,3'e düştü.

İYİ Partili kararsız seçmen oranı son 8 ayda yüzde 1,1'den yüzde 0,2'ye geriledi.

Bu oran HDP'de yüzde 1,2'den yüzde 0,5'e indi.

Kararsız MHP'lilerin oranıysa yüzde 2,6'dan yüzde 1,2'ye düştü.

Metropoll Araştırma'nın kurucusu Özer Sencar, ankete ilişkin şu analizi yaptı:

1.Bu yılın 8 ayının ortalaması olarak kararsızların oranı yüzde 19.7'dir. Bu kitle içinde 24 Haziran 2018 seçiminde Cumhur İttifak’ına oy verdiğini söyleyenler yüzde 47, Millet İttifak’ına verdiğini söyleyenler yüzde 17'dir.

2.Bu veriden açıkça anlaşılıyor ki kararsızlar kitlesinin yaklaşık yarısı AKP+MHP kökenlidir. Bu kitlenin şimdiye kadar bir muhalefet partisine kaymaması iktidar için büyük avantajdır. Son 4 ayda AKP’deki sürekli artışın en önemli ve muhtemel kaynağı kararsızlar kitlesidir.

3. 2022 yılının ilk 8 ayında (Ocak-Ağustos) yapılan Türkiye’nin Nabzı araştırmalarında kararsızlar kitlesi içindeki AKP+MHP kökenlilerin oranı yaklaşık yüzde 50 kadardır. Bu kitlenin başka bir muhalefet partisine gitmemiş olmasının temel nedeni muhalefet partilerine güven duymamasıdır. Muhalefet, kararsız seçmenlerin ekonomik krizden perişan olup kendisine yönelmesini bekliyor. Ekonomi ve topyekün ülke yönetimini becerebileceğine dair seçmende güçlü bir güven oluşturmadan, sadece iktidarın yıpranmışlığına ümit bağlamak ne kadar gerçekçi olabilir?

1..

Editör: Habererk Habererk