28 Mayıs'ta yapılan ikinci tur seçimlerinde yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, ilk olarak yeni kabinesini belirledi. Eski kabineden yalnız iki isme tekrar görev veren Erdoğan, kritik İçişleri Bakanlığı görevine ise İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’yı getirdi. 

Halktv'den Seyhan Avşar'ın haberine göre, 14 Mayıs'ta  yapılan 28. Dönem Milletvekili Seçimlerinde AKP'den  İstanbul Milletvekili seçilen eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, seçimden sonra kritik bir hamlede bulundu. Soylu'nun İçişleri Bakanlığı görevini devrettiği Ali Yerlikaya'nın İçişleri Bakanı olmamasına engel olmak için ‘FETÖ dosyası’ hazırladığı, bu dosyayı da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne koyarak, ihbar bulunduğu öğrenildi.

"FETÖ DOSYASI" İLK HAMLE DEĞİLMİŞ 

Habere göre, Erdoğan’ın, 14  Mayıs seçimlerinini hemen ardından Ali Yerlikaya'ya kabinede görev vermeyi planladığını öğrenen Süleyman Soylu, koltuğunu korumak için son ana kadar mücadele etti. Konuya yakın 3 ayrı kaynaktan alınana bilgilere dayandırılan habere göre Soylu, Yerlikaya hakkında bir “FETÖ dosyayı” hazırlayarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sundu. Erdoğan, sunulan ‘dosya’ hakkında ihtiyatlı davranarak, Yerlikaya hakkındaki iddiaları soruşturdu. Yapılan araştırma sonrasında Erdoğan’a “iddialar gerçek dışı” yanıtı verildi. Erdoğan, bu gelişmeler üzerine Yerlikaya’yı bakan olarak atadı.

Soylu’nun bu hamlesinin Yerlikaya hakkında hazırladığı FETÖ'ye yönelik ilk dosyası olmadığı bildirildi. Daha önce Ali Yerlikaya ve emniyet genel müdürü Mehmet Aktaş’ın da aralarında olduğu kişiler hakkında hazırlanan bir dosyanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca teslim edildiği öğrenildi.

YERLİKAYA'NIN YETKİLERİNE MÜDAHALE

Haberde Soylu ile Yerlikaya arasında daha önce de kriz yaşandığına değinildi. Soylu ile Yerlikaya arasında özellikle güvenlik bürokrasisi içinde gerilim olduğu belirtilirken, Soylu'nun bakan olarak Vali Yerlikaya'nın koruma verme yetkisini elinden aldığı, kamu için yaptığı bazı harcamaları engellediği, personel alımlarına da müdahale ettiği kaydedildi.

İçişleri Bakanlığı koltuğuna oturan Yerlikaya'nın şimdi özellikle emniyet teşkilatında Soylu'nun kadrolarıyla yola devam edip etmeyeceği meraka ediliyor. Gelen kulis bilgilerine göre, Yerlikaya, aralarında Soylu’nun meslekten ihraç etmek için büyük çaba sarf ettiği eski İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan da olmak üzere Soylu’ya yakın olmayan isimlerle yola devam edecek. 

Editör: Yadigar Hanım