Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun görevi bırakmadan bir gün önce intikam için yaptığı hareket ortaya çıktı.

Halktv’den Seyhan Avşar’ın haberine göre, Süleyman Soylu’nun, Ali Yerlikaya’nın İçişleri Bakanlığı koltuğuna oturmasından bir gün önce, arasının açık olduğu Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan’a 'kınama cezası' verdiği iddia edildi.

GERİLİM ESKİYE DAYANIYOR

Soylu ile  Mustafa Çalışkan’ın arasındaki 'gerilim' uzun yıllar öncesine dayanıyordu. 2017 yılında intihar eden Silivri Emniyet Müdürü Hakan Çalışkan’ın ölümüyle ilgili İstanbul’da yürütülen  soruşturmada Süleyman Soylu’nun adı geçmiş, bu nedenle Soylu, geçmişte Mustafa Çalışkan’ı  görevden almak istemiş ve bunu büyük bir ‘çalışma’ ile başarmıştı. Çalışkan'ın İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevinden alınmasının ardından bütün kadrosu tayin dönemi olmamasına rağmen yurdun dört bir yanına sürülmüştü.

PEKER’E KORUMA SUÇLAMASI

İkili arasındaki gerilim, bir televizyonun canlı yayınında açıklamalarda bulunan Soylu'nun Mayıs 2021’de siyasetçiler ve politikacılara yönelik iddialarıyla gündemden düşmeyen Sedat Peker’e, özel polis koruması verilmesiyle ilgili Çalışkan’ı suçlamasıyla artmıştı. Mustafa Çalışkan ise Bakan Soylu'nun bu suçlamasının ardından “Allah’a sığınıyorum” demişti.

Çalışkan daha sonra kendisine yöneltilen “Soylu tarafından açığa alınmayı bekliyor musunuz?” sorusuna, “Türkiye’deki en dürüst insanı neden dolayı açığa alacaklar çok merak ediyorum. Çıksın bir görelim bakalım. Türkiye’de insanlar var. Dürüst siyasetçiler var. En başta Sayın Cumhurbaşkanı var. Mustafa Çalışkan gibi bir insanı açığa kim alacak, nasıl alacak bir görelim bakalım. Çok merak ettim” diye yanıt vermişti. Çalışkan, açıklamasında toplumun Soylu'dan rahatsız olduğunu vurgulamıştı.

DAVA AÇTI

Mustafa Çalışkan’ın bu açıklamaları gündeme bomba gibi düşerken, Çalışkan hakkında soruşturma başlatılarak, kınama cezası verilmişti. Bu gelişmelerden sonra Süleyman Soylu yeniden milletvekili seçilmiş, ancak henüz Meclis’te yemin etmemişti. Çalışkan’a verilen kınama cezasının ertesi günü İstanbul Valisi olan Ali Yerlikaya İçişleri Bakanı olarak Soylu'nun yerine görevlendirilirken eski bakanın bu hamlesi bürokraside “Çalışkan’a giderayak son darbe” olarak yorumlandı.

Mustafa Çalışkan’ın ise kınama cezasının iptali için idare mahkemesinde dava açtığı öğrenildi.

Editör: Yadigar Hanım