Gazeteci Erkam Tufan Türkiye'nin Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nden ceza almasının nedenlerini ve buna kimlerin sebep olduğunu açıkladı.

Tufan, sosyal medya hesaplarından yaptığı videolu paylaşımda, cezanın nedeninin Türkiye'nin, Irak'ın izni olmadan Irak Kürdistanı Bölgesel yönetiminden petrol alması olarak açıkladı. Tufan, 1 milyar 400 milyon dolarlık cezanın Türkiye Enerji Bakanlığı'nın yaptığı açıklama ile karara uyacağını söylemesi ile bu paranın ödeneceğini belirterek, parayı, Türk halkının ödeneceğini vurguladı.

Tahkim cezasına sebep olanları "Erdoğan'ın yakınları" diye tanımlayan Tufan, şunları söyledi:

"Petrol işinde iki kişinin adı geçiyor. Petrolü taşıyan şirketin adı Powertrans. Bu şirketin sahiplerinden biri bir dönem enerji bakanlığı yapmıştı. Evet bildiniz; Berat Albayrak. Üstelik petrol taşınırken de Enerji Bakanlığı yapıyordu. Kayınpeder kime Enerji Bakanlığı vereceğini iyi biliyor. Böylece her türlü film fırıldak aile içinde çevriliyor. Sonra da gelsin petrodolarlar. Damat Berat Albayrak'ın Powertrans ilişkisi Redhack'ın yayınladığı yazışmalarda ortaya çıkmıştı. Yazışmalarda Albayrak, şirketin tek karar vericisi görünüyordu. Kısaca Powertrans şirketi üzerinden petrodolarlar Erdoğan ailesine akıyordu.

Gelelim petrol işindeki ikinci isme, o da tanıdık. Erdoğan'ın Pınarhisar Cezaevi'nden koğuş arkadaşı. Fedailikten Erdoğan sayesinde yürü ya kulum olmuş bir kişi. Havuz medyası sahiplerinden, Erdoğan'ın yakınlarından bir isim. Yani Hasan Yeşildağ. Sedat Peker de Hasan Yeşildağ'ın radarına girmişti. Bütün kirli çamaşırlarını ortaya dökmüştü. Hasan Yeşildağ İran'dan petrol ve gaz ticareti yaparak amborgoyu delmiş, ABD hakkında yaptırım kararı almıştı. İşte bu Hasan Yeşildağ da İran Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin petrol işindeki diğer isim. Yani biri damat Berat Albayrak, diğeri de Erdoğan'ın en yakınlarından Hasan Yeşildağ. Ama her yol Erdoğan'ı çıkıyor. Petrol vanası adeta Erdoğan'a bağlanmış. 

Türkiye Irak Bölgesel Yönetimi ile olan petrol anlaşmasını Meclis'ten kaçırarak imzalamıştı. 

Peki şimdi ne olacak? Irak merkezi hükümeti uluslararası Tahkim Mahkemesi Türkiye'yi mahkeme etmesinin ardından satışı durdurdu. Mahkeme de Türkiye'ye cezayı kesti. Enerji Bakanlığı cezayı ödeyeceğiz dedi. Tam tamına 1 milyar 400 milyon dolar. Bu parayı ödeyeceğiz. Yani milletin vergilerinden bizler ödeyeceğiz bu parayı. Ne güzel değil mi? Milyarlarpetrodoları Erdoğan ailesi kazandı faturayı bizler ödeyeceğiz. Bu ceza sadece 2014-2018 dönemini kapsıyor. 2018'den sonraki dönemi kapsayan ikinci tahkim davası devam ediyor. Bu ikinci davadan da benzere bir karar çıkması gerekiyor. 

Erdoğan iktidarı gitse bile millet olarak uzun bir süre önümüze çıkacak faturaları ödemek zorunda kalacağız. Geçmiş olsun Türkiye. 

Editör: Yadigar Hanım