Pandemi ile artan çadır ve karavan turizmi, giderek yayılıyor. Ekonomik olduğu için de tercih edilen çadırlar ise yeni versiyonlarıyla daha da çok tercih sebebi oluyor.

Son yıllarda geliştirilen araç üstü çadırlar, yetişkinlere, çocukluğunda ranzada hissettiği anların heyecanını yaşatması ve özgürlük getiren bir alet olarak öne çıkıyor.

ARAÇ ÜSTÜ ÇADIRIN AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI

Bir araca, araç üstü çadır takılabilmesi için aracın tavan taşıma sisteminin olması gerekiyor. Yani sanılanın aksine bu çadır arabanın tavanına takılmıyor. Genelde arabalar tavan çıtaları (barları) ile gelmiyor (bazı 4×4’ler hariç) ama bu çıtaları ekstra satın alabiliyorsunuz. İdeali arabanızın orjinal aksesuarını almanız. İkinci en iyi seçenek ise Thule’nin ürünleri. Maalesef, bazı arabalara ya hiç tavan taşıma sistemi takılamıyor, ya da takılan sistemin taşıyabileceği ağırlık çok az olduğu için araç üstü çadır ile kullanamıyorsunuz. En güzeli bu konuyu çadır alacağınız yere danışmak.

Araç üstü çadırların kurulumu 5 dakika, kapatması ise 10-15 dakika kadar. Alıştıkça hızlanıyorsunuz. Kapattıktan sonra ayrıca üzerine yağmur geçirmez kılıfını giydirebiliyorsunuz. Seyahat halindeyken bu parçası koruyor.

Araç üstü çadıra bir merdiven yardımı ile çıkılıyor. Çadır arabanın üzerine sökülüp takılabilen bir şey, ama bir bisiklet taşıyıcı kadar basit bir işlemle değil. Çadırı yağmurlu havalarda da kullanabilirsiniz. Üzerine geçirmeniz için ayrıca bir yağmurluğu bulunuyor.

Merdiveni tek taraftan. İki taraftan da kapısı açılıyor ve ikisinde de sineklik var. Yanlarda da küçük iki penceresi var.

Çadırın altındaki boşluğu kapayabileceğiniz fermuarlı bir parçası da mevcut. Böylece orada giyinip soyunabilirsiniz.

ARAÇ ÜSTÜ ÇADIR, ÇADIR, KARAVAN KARŞILAŞTIRMASI

Karavan aralarında en konforlu olanı. Mütemadiyen mutfağın, akan suyun ve elektiriğin var bir kere. Etrafını kurt sarsa umurunda olmaz, çünkü aranızda kalın duvarlar var. Böyle güzel yanları var ama karavan ile Artvin gibi doğanın bağrına gidiyorsanız limitleyici oluyor; çünkü kötü orman yollarına girdiğinizde aracınız her ne kadar canavar gibi gitse de “Ya karavanın geçemeyeceği bir yere girsek?” endişesi başlıyor. Öyle olunca hayalinizdeki bakir yerlere değil de, yolun götürdüğü yerlere gidebiliyorsunuz.

Araç üstü çadır arabanın gidebildiği her yere otomatik olarak araçın üzerindeki çadır da gidebildiği için orman yollarında gezmek için çok daha özgürsünüz.

Araç üstü çadırın klasik çadıra göre birkaç tane avantajı daha var
Araç üstü çadırı kurmak son derece hızlı. Yüksekte olduğu için böcek ve vahşi hayvanlardan biraz daha korunaklısınız. Yine yerden yukarıda olduğunuz için yağmur yağdığında altınızda göllenme olmuyor. Her zaman engebesiz bir yüzeyde uyuyorsunuz ve altınızda kendi süngeri olduğu için müthiş rahat.

Araç üstü çadırın klasik çadıra kıyasla dezavantajı çok rüzgarlı yerlerde yukarıda olduğunuz için çadır paraşüt etkisi yapıyor. Arabanızla 80 ve üstü hızda giderken ses yapıyor.

Yağmurlukları var, içinde ıslanmadan uyuyorsunuz ama bir yerleri ıslanırsa çadır kurumadan kapatmamanız lazım yoksa koku yapabilir (makinada unutulan ıslak çamaşırları düşünün), metaller paslanabilir, küf üreyebilir… Aslında bu roof top tente özgü bir durum değil, klasik çadırı da asla kurumadan katlamamak lazım.

Çadır ya da karavan gibi kamp burada kalsın, ben bir arabayla gezip geleceğim diyemezsiniz. Arabanın hareket edebilmesi için mutlaka çadırı toplamanız lazım.

Özetle konfor arttıkça, özgürlük azalıyor. 

Araç üstü çadırların iki çeşiti bulunuyor.

İlki Gipsy Araç Üstü Çadır. Gipsy çadır ikiye katlanarak arabanın üzerine kapalı bir kitap gibi yerleşiyor. Kitabın kapağını sağa doğru açtığınızda içinden bir çadır çıkıyor. Kitabın alt kapağını aracın tavan rayları taşıyor, açılan üst kapağını da merdiven yardımı ile destekliyorsunuz. Oldukça sağlam bir sistem, ama biz yine de içinde yatarken vücudun ağır kısmı olan üst tarafını aracın üzerinde, bacaklar altı boş tarafta kalacak şekilde uzanmanız gerekiyor.

Gipsy’nin Avantajları:

Açılmış hali araç tavanının iki katına ulaşan bir kullanım alanı sağlıyor. 2 yetişkin için son derece rahat. Fiyat / performans olarak çok başarılı ve port bagaj tipine kıyasla çok daha ekonomik. Boşta kalan kapağın altına gelen ekleme ile bir kabin bölümü de oluşturulabiliyor. Port bagaj tipinde böyle bir alan yok.

Gipsy’nin Dezavantajları:

Çadırı kapattıktan sonra üzerine geçirdiğiniz kılıf çok estetik değil. Aerodinamik özellikleri göz önünde bulundurulmamış. Bu nedenle ses yapıyor yüksek hızlarda. Toplaması biraz daha uzun sürüyor. 

2. Portbagaj tarzı araç üstü çadırlar

Bunlar arabaların üzerinde yük taşımak için kullanılan portbagajların içine çadır düzeneği kurulması ile geliştirilmiş çadırlar. Kapalı hali bir port bagaj görüntüsünde, açıldığında akordeon gibi yukarı doğru uzayarak çadır halini alıyor.

Avantajları:

Bu tarz araç üstü çadırların en büyük avantajı aerodinamik tasarımları. Araç seyir halindeyken rüzgar uğultusu ve rezistansı çok daha az hissedersiniz. Eğer otoyolda çok gidecekseniz yakıt sarfiyatınızı olumlu yönde etkiler. Port bagaj aynı zamanda çadırın koruyucu kabuğu da olduğundan üzerine ayrıca bir kılıf çekmeniz gerekmez. Kurulumları iki çeşidin de çok hızlı ama port bagaj çeşidininkinin toplaması daha hızlı.

Dezavantajları:

Çok daha küçük. Çünkü tabanı sadece arabanın tavanı boyunca uzanacak şekilde düşünülmüş. Kullananlar portbagajın siyah ve plastik yapısından ötürü içerisinin aşırı sıcak olduğundan şikayetçiler genelde sahipleri. Kamp olayı daha çok güzel havalarda yapıldığı için bizce bu dikkat edilmesi gereken bir dezavantaj.

 Fiyatları genelde x2 gibi seyrediyor.

Editör: Yadigar Hanım