Hafize Gaye Erkan’ın 9 Haziran 2023’te başkanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte Para Politikası Kurulu dördüncü kez toplantı düzenledi. Kurul ilk toplantıda faizi 650 baz puan arttırarak %8,5’tan %15’e çıkartırken ikinci toplantıda faiz oranının %17,5 ve üçüncü toplantıda %25 seviyesine çıkarmıştı.
Dördüncü toplantıda ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası politika faizinin %500 baz alarak %30 seviyesine çıkardı. Ekonomistlerin 250 ile 600 baz puan arasında bir artış bekliyorlardı.

Merkez Bankası'ndan Faiz Kararına ilişkin açıklamada, fiyatlama davranışlarındaki bozulmaları kontrol altına alabilmek için parasal sıkılaştırma sürecine karar vereceklerini belirtti.
Petrol artışlarının ve gelen zamların ardından enflasyonda süregelen bozulmaya ilave yukarı yönlü baskı oluşturuluyor. Bunlar öngörüldüğü takdirde enflasyon raporundaki tahmin aralığının üst sınıra yakın sonuçlar vereceği gözler önünde.

DÜŞÜŞ BAŞLAYACAK MI?
Kurul vergi düzenlemelerinin enflasyonu önemli ölçüde yansıttığını belirtirken parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle dezenflasyonu 2024 yılında rapordaki patika ile uyumlu bir şekilde ilerletmeyi düşünüyor.
Kurul, politika faizi enflasyonu orta düzeyde %5 hedefine ulaştıracak, parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecek, enflasyon görünümde iyileşme sağlayana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zaman ve gerektiği düzeyde güçlendirilmeye devam edeceğini belirtti. Bunların yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek kredi sıkılaştırmalarını da sürdürecek.
Kurul, temel amacı doğrultusunda elindeki tüm verileri kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Ayrıca kararların öngörülebilir verilere bağlı ve şeffaf bir şekilde almaya devam edecektir.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde halka aktarılacaktır.

Editör: Habererk Com