İngiltere’de bilim insanları Nesyamun'un mumyasının o döneden kalan tek olduğunu ve, çok iyi korunduğu için yumuşak dokunun en az şekilde bozulduğunu vurguladılar.

Yapay ses teli yapılan mumyadan ilk olarak ‘e’ sesine benzer ‘eeuuughhh’ sesinin çıktığını söyleyen İngiliz bilim insanları, tüm cümleler elde etmeyi hedeflediklerini söylediler.

York Üniversitesi Arkeoloji Profesörü Joann Fletcher konu ile ilgili olarak, Mısırlıların öldükten sonra, ruhunun konuşabilmesi gerektiğini, öldükten sonra tanrıların yanında konuşması ve iyi bir insan olduğunu anlatabilmesi ve iyi bir hayat sürdüğünü anlatması için sesin çok önemli olduğunu anlattı.

Sesi düzgün olan ve tanrılara bu itirafları yapabileceklerin lahitlerine ‘gerçek ses’ yazıldığını anlatan bilim insanı, Nesyamun'un lahitinde de bu yazının olduğuna dikkat çekti.

Ölmüş birinin sesi ilk kez duyuldu

Bilim insanları, ölü bir insanın sesinin dünyada ilk kez duyulduğu ve teknolojinin gelişmesi ile gerek mumyaların, gerekse diğer ölmüş insanların sesleri, yapay ses telleri ile yeniden hayat bulacağını umut ediyorlar.

Nesyamun alerjik reaksiyondan 50 yaşında ölmüş

11. Ramses’in rahiplerinden Nesyamun'un diş eti hastalığından ve diş çürümesinden dolayı alerjik reaksiyona bağlı olarak 50 yaşında öldüğü ön görülüyor.

Rahip Nesyamun'un mumyası 1824 yılında bulunmuş ve Leeds Şehir Müzesi’nde sergilenmeye başlanmıştı.

Editör: TE Bilişim