ABD - Çin ekonomik savaşında ABD’nin hedefinde dört Çinli telefon devi olana Huawei, Xiaomi, Oppo ve Vivo var. Bu dörtlü ABD’nin yazılım ambargolarına karşı bir araya gelerek kendi yazılımlarının yanı sıra, Google Play Store’a karşı, GDSA Global Developer Service Alliance (Kürsel Geliştirici Hizmet Birliği) isimli bir platform kurma yolundan bütün pürüzler giderildi.

Tıpkı Google Play Store gibi

GDSA, tıpkı Google Play Store gibi oyun, müzik, sinema’nın yanında uygulama geliştiricilerinin yut dışına ürünlerini pazarlamayı hedefliyor.

GDSA'nın 2020 Mart ayında hizmete girmesi bekleniyor.

GDSA ilk anda Hindistan, Endonezya ve Rusya’nın da bulunduğu dokuz bölgede faaliyete geçeceği bildirildi.

Bu dört şirketin güçlü olduğu bölgelerden hareketle Xiaomi Hindistan'da, Vivo ve Oppo Güneydoğu Asya'da, Huawei ise Avrupa'da harekete geçecek. Bu adımla google’nin uyguladığı Android yazılım ambargosunda bu dört büyük devin elinin güçleneceği açıklandı.

Bu noktada Huawei Google Play Store’un hizmetlerine erişemezken, Xiaomi, Oppo ve Vivo'nun erişim sorunu yok.

Huawei, Xiaomi, Oppo ve Vivo 2019’un 4.çeyreğinde pazarın yüzde 40.1’ini elinde bulunduruyor. Huawei, Google'a olan yazılım bağımlılığını kendi geliştirdiği Harmony OS işletim sistemi ile gidermeye çalışıyor.

Google Play Store'un çok kalabalık oluşu, GDSA’nın sunum konusunda uygulamalar için daha elverişli bir ortam sunacağı düşünülüyor.

Editör: TE Bilişim