İlk bakışta para ödemediğiniz için bedava sandığınız bu iki teknoloji devi aslında sizin üzerinizden para kazanıyor.Verilerinizi pazarlayarak sağladıkları bu gelir Dünya devi olmalarına da imkan veriyor.

BBC'nin teknoloji editörü Tom Jackson Google ve Facebook’a alternatif olan ve veri güveliğini garanti eden teknoloji şirketleri ile görüştü.

Sizin üzerinizden para kazanan bu iki şirketi kullanmaktan vazgeçen Serbest yazar ve danışman olan Edward Armstrong, Google ve Facebook’un kendi üzerinden para kazanmasından oldukça rahatsız olduğunu vurguladı. Google’nin neyi sevdiğinizi bildiğini, Facebook’un ise dostlarınızla neler yaptığınızı bildiğini ve bunun çok rahatsız edici olduğunu açıklayan Armstrong, bu durumdan kaygılandığını söyledi.

DuckDuckGo

DuckDuckGo bir arama motoru. Gabriel Weinberg tarafından 2008 yılında kuruldu. Mantık olarak Google gibi çalışıyor ama, hiçbir verinizi saklamıyor. Dolayısı ile paylaşmıyor, satmıyor. Günde elli milyon arama yapılan motorda reklamlar üzerinden para kazanılıyor. Sizin aradığınız herhangi kelime ile ilgili reklam gösteriliyor ama bu reklamlar ara geçmişinize yönelik olmuyor.

ProtonMail

Yirmi milyon kullanıcısı olan ProtonMail’i Andy Yen kurdu. Mail hesapları arasında gönderen ve maili alan arasında kriptolu olduğu için hiçbir şekilde üçüncü şahıslar tarafından okunamıyor. ProtonMail sunucuları ele geçirilse bile kullanıcı bilgileri ele geçirilemiyor.

Yazılım güncellemesi ve ek alan için ücret talep ediliyor.

Facebook alternatiflerine rağmen büyümeye devam ediyor

Ne yazık ki hayatımızın her alanına giren Facebook için bir çok alternatif olmasına rağmen, onun yerini tutabilecek bir uygulama geliştirilip devreye sokulamadı.

Facebook kullanıcı sayıları artık milyar bazında söylenmeye başlaması ile birlikte, verileri satıp ABD başkanının seçilmesine bile etki edecek şekilde veri toplayabiliyor.

ABD Federal Ticaret Komisyonu, Cambridge Analytica’ya verdiği bilgilerden dolayı, Facebook beş milyar dolar ceza bile kesilmesine rağmen, Facebooktan vazgeçemiyoruz.

Editör: TE Bilişim