İngiltere’de yaşayan Kosovalı olan Hanife Berişa ve Eva Krasniqi birbirlerine oldukça benzeyen iki kız kardeş. Hanife kendisinden dört yaş küçük olan kardeşi Eva’nın telefonuna sadece bakarak birbirlerinin telefonunu açabiliyor.

Telefonu sıfırlamak işe yaramadı

Kardeşler bunun bir sorun olduğunu düşünerek telefonlarını sıfırlama yoluna gittiler. Ancak telefonu sıfırlamak hiçbir işe yaramadı. Telefonlarının yüz tanıma özelliğini kullanarak bu özelliği kullanmaya devam ettiler. Hanife ve Eva yaptıkları açıklamada bunun bir güvenlik riski olduğunu düşündüklerini ve bu telefonu yüz tanıma teknoloji sebebiyle aldıklarını, bunun bir güvenlik risk olduğunu söylediler.

Telefonlarda yüz tanıma teknolojisi ne kadar güvenilir?

Twente Üniversitesi biyometri uzmanı Prof. Dr. Raymond Veldhuis yaptığı açıklamada cep telefonun gerçekten güvenli olması için yüz tanıma özelliğinin kapatılmasını istedi. Çünkü yüz tanıma özelliği olan bir teflonun vesikalık bir fotoğrafla açıldığını ve ekran kilidinin devre dışı kaldığını söyledi. Hollanda Tüketiciler Derneği, farklı markalardan 110 akıllı telefonu incelemesi sonucunda 42 telefonun kandırıldığı belirlendi. Bu telefonlar arasında Samsung, Huawei, Sony ve Nokia'nında olduğu açıklandı.

Uzmanlar yüz tanıma özelliğinin kapatılarak, parmak izi veya şifre kullanmanın daha olduğunu açıkladı. Yüz tanıma özelliği olan telefonların yüzde yüz bir eşleşme aramadığı dikkatlere sunulurken bu özelliğin sadece soyut özellikleri dikkate aldığı vurgulandı.

Editör: TE Bilişim