Sivil Havacılık kurallarına uymayan yolculara büyük para cezaları kesilecek. Öte yandan dron olarak bilinen İnsansız Hava Araçlarını (İHA) izinsiz kullananlar için ise yine ağır para cezası kesilecek.

Uçakta elektronik cihazların çalıştırılması, koltuğa oturulmaması, emniyet kemerinin bağlanmaması, yolcuların rahatsız edilmesi, uçuş ekibinin verdiği talimatların yerine getirilmemesine, 2.603 lira ceza kesilecek.

Ağır para cesası

Resmi Gazetede yayınlanan tebliğde ayrıca kurallara aykırı şekilde İnsansız Hava Araçlarını (İHA) uçuranlara büyük para cezaları kesilecek. İnsansız Hava Araçları kategorisinde olan araçları, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sistemine kayıt ettirmeyenlere 9.013 lira para cezası uygulanacak. Kayıt işlemi sırasında yanlış ve yalan beyanda bulunanlara ise 18.025 lira para cezası ödemek zorunda kalacak.

Belirtilen alan dışında dron uçuran kişilere, sivil havacılığın düzenlenmesi maksadıyla koyulan kurallara uymayan kişilere ise 1.803 liradan 18.025 liraya kadar idari para cezası verilecek.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2018 yılsonu itibarıyla İHA (İnsansız Hava Aracı) kullanıcı sayısı 35 bin 366’ya, İHA sayısı ise 27 bin 439’a ulaşmıştı.

Beş Yıl Hapis

Daha önce para cezası olarak 14 bin 705 TL ödeniyordu. Ayrıca beş yıla kadar da hapis cezası vardı.

500 gramdan hafif dronların kayıt edilmesi veya tescil edilmesinin gerekli olmadığı açıklandı.

Editör: TE Bilişim