NASA, Boeing ve SpaceX’le imzaladğı anlaşmaya göre Ticari Ekip Programı (Commercial Crew Program) kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronotları taşımak için yarışıyorlardı.

Boeing Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronot başına 90 milyon dolar istemiş, Elon Musk’ın uzay şirketi SpaceX ise bunu 55 milyon dolara yapabileceğini açıklamıştı.

Elon Musk Boeing’in istediği rakamın adil olmadığını açıklamıştı.

Boeing geliştirdiği uzay aracı Starliner, 2019 Aralık ayında test uçuşu yapmış yazılım hataları ile karşılaşmıştı. SpaceX’in geliştirdiği Crew Dragon ise sorunsuz bir şekilde test uçuşlarını gerçekleştirmişti.

Bu sonuçlar ışığında Boeing geliştirdiği uzay aracı Starliner ile Elon Musk'ın uzay şirketi SpaceX’in geliştirdiği Crew Dragon ile yarışın sonucunda, SpaceX’in geliştirdiği Crew Dragon öne geçmeyi başarmıştı.

Crew Dragon uzaya astronot taşıyan ilk özel şirket olacak

Boeing NASA’nın önemli bir ortağı olayı başarmış ama sivil havacılıkta yaşadığı Endonezya ve Etiyopya'da 346 kişinin öldüğü felaketlerden sonra, 737 Max üretim bandından çekilmiş, kafalarda da soru işaretleri bırakmıştı.

Güvenilmez yazılım, kalitesiz tasarım ve koordinasyonun bozuk olması Starliner’a gözden düşürmesinin yanı sıra, NASA ve Boeing Starliner yazılımlarının tümünü gözden geçirilecek. Kusurlu kısımlar tespit edilip bu bölümler düzeltilecek.

Öte yandan önümüzdeki günlerde ile Elon Musk'ın uzay şirketi SpaceX’in geliştirdiği Crew Dragon ve Falcon 9 astronotlar Bob Behnken ve Doug Hurley'i Nisan 2020 veya Mayıs 2020’de Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) taşıyacak.

Editör: TE Bilişim