Türkiye’nin ilk pandemi hastanesi olarak  1924'te Atatürk'ün isteği ile kurulan Heybeliada Sanatoryumu ve 200 dönümlük arazisi, 2018 yılında “İslami Eğitim Merkezi” kurulmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilmiş, Türk Toraks Derneği, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, İstanbul Barosu Başkanlığı ve İstanbul Tabip Odası, tepkilere neden olan kararı kahkemeye taşımıştı.

Heybeliada Sanatoryumu binasının da bulunduğu, mülkiyeti Hazineye ait arazinin kiralanmasına ilişkin karar ile bu taşınmazın eğitim merkezi olarak kullanılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilmesine ilişkin işlemin iptali için İstanbul 14.İdare Mahkemesi'nde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İstanbul Valiliği'ne açılan dava bugün kesinleşti. Üst mahkeme, davada verilen iptal kararını, temyiz yolu kapalı olmak üzere kesinleştirdi.

NE OLMUŞTU?

Heybeliada Sanatoryumu, 81 yıl boyunca hem şifa verdi hem de hastaların hayatına dokundu. 2005 yılında tüm itirazlara rağmen kapatılarak 15 yıl kaderine terk edildi. 2018 yılında sanatoryum Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsis edildi. Kamuoyu tahsis kararından 2020 yılında CHP’li Umut Oran'ın CİMER’e yaptığı başvuru sonucunda haberdar oldu.

Covid-19 pandemisi kapsamında sıkı tedbirlerin alındığı o dönemde Adalar Belediyesi, pandemi koşullarını göz önüne alarak sanatoryumun tekrar sağlık alanında hizmete başlaması için başvuruda bulundu. Ancak o başvuru da reddedilmişti.

Editör: Yadigar Hanım