Tiroit  kanserinin ülkemiz coğrafyası gereği çok bulunan ve sürekli artışı olmasından dolayı Endokrin Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Erhan Ayşan tiroit hastalığı ve tiroit kanseri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Tiroit hastalarında odaklanmamız gereken nokta kanser. Kanserin çıktığı yerde nodüller bu çok önemli nodül yoksa kanserde yok .Kanserin çıktığı yerler nodüller, bezeler bu yüzden nodüller ve bezeler bizim için çok önemli.Türkiye'de tiroit nodülleri ve tiroit kanseri sık görülüyor. Ülkemizde Tiroit kanserini oluşturan çok faktör var.
-Ülkemiz coğrafi yapısından buna uygun, özellikle Karadeniz bölgesi ,doğu Anadolu bölgesi, Doğu bölgesi bu kısımlar dağlık bölgeler. dağlık bölgelerde tiroit kanseri sık görülüyor.

-Ülkemizde geçirilmiş bir çernobil faciasının izleri hala var. Biz çernobili 80 'li yıllarda yaşadık ama bu tür hastalıklar kendisini 20-30 yıl sonra gösteriyor.
-Genetik faktörler çok önemli. Ülkemizde genetik olarak tiroit kanseri çok sık görülüyor.Genertikte geçişi olan bir hastalık olduğu için nesiller boyunca görebiliyoruz.
Tiroit kanseri analizleri 10 yılda bir yapılmalı,bir sonraki 10 yılda daha fazla görülebiliyor.Trent var,artış var ama rakamsal bir değer henüz yok. Tiroit kanseri kan tahlillerinde çıkmaz. Sağlık ocaklarında da yapılabilen tiroit değerlerine bakıp bende tiroit yok, kanser yok demek çok yanlıştır. Tiroit kanserinin anlaşılması için en iyi yöntem ultrasondur .Bazen biyopsi yapmadan bile tiroit kanseri teşhisini ultrasonla bakıp koyabiliyoruz.

Türkiye gibi tiroit kanserinin fazla görüldüğü ülkemizde insanlara mesajım ''mutlaka boyun ultrasonlarını yaptırmalarını tavsiye ederim.40 yaşında ilk tiroit ultrasonu yapılmalı, elde edilen verilere göre bunun sıklığı değişebilir. Yıllık veya 5 yıllık periyotlarla boyun ultrasonu öneriyoruz'' dedi

Hastalarımızda da şöyle bir anlayış var nodülüm arttı kanser mi olacağım düşüncesine kapılıyorlar tam tersi nodül çoğaldıkça kanser riski azalıyor. tek veya bir kaç tane varsa kanser de bir tık artıyor. Nodül görülen her hasta kanser değildir sadece %5 oranında kanser çıkmaktadır ortalama.

Burada sınır 4 santim eğer nodül 4 santim ve üzeri olmuşsa mutlaka ameliyat edilmelidir.4 cm nodül gecikmiş bir vakadır. Hemen alınması gereken bir durumdur. Şunu da söylemek isterim nodül hiç bir şekilde belirti bulgu vermez. 4 cm değil 5 cm ,7 cm olsa dahi kişi tarafından anlaşılmaz o yüzden düzenli boyun ultrasonu yapılmalıdır.

Çok ender olarak görülen belirtiler ses kısıklığı, yutkunma güçlüğü, boğuluyorum hissi olabilir. Ama kanser dahi olsa genellikle bulgu vermez bu çok önemli bir nokta. Tiroit kanseri ameliyatla ,atom verilerek tedavi edilen bir hastalıktır. Tiroit kanserinin ölüm oranı çok düşüktür. Mutlaka düzenli ultrason yapılmalıdır. Böylece tiroit kanserinin önüne geçilebir.

Editör: Habererk Com