Trafik sigortasında sorunları çözemeyen 7 basamaklı sisteme yeni maddeler getiriliyor. Geçtiğimiz ay getirilen iyi sürücü, kötü sürücü uygulamasının ardından şimdi de kaza yapan sürücülerin iş bulmasını bile güçleştirecek trafik sicil belgesi gündemde.

Sistemin sorunları çözmemesinden dolayı 0 çok riskli sürücüler ve 8 çok iyi sürücüler basamağı getirilerek, 5 yıl şartı ile kaza yapmayan sürücüye yüzde 50 indirim uygulanacak. 0’ıncı basamakta bulunanlara ise yüzde 200 zamlı tarife uygulanacak. Bu düzenlemenin ardından trafikte topyekûn bir değişiklik yapılmış olacak.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, düzenleme ile şoförlerin işe girişleri için trafik sicil belgesi uygulamasına geçileceğini açıkladı.

Uygulamanın devrim niteliğinde olduğunu anlatan Eroğlu, "Şoförlerin trafik geçmişini işletmelere sunma zorunluluğu ya da imkanı getireceğiz. Trafik geçmişi şu anda sunulmuyor ama bu imkân getirildikten sonra kişi kendi geçmişini görebilecek. Dolayısıyla bir kazadan dolayı repütasyonunun olumsuz etkileneceğini düşünen otobüs işletmesi, şoförlerden bu belgeyi istediği zaman trafik canavarları iş bulamayacak." ifadelerini kullandı.

Şu anda trafikte ihtiyacımız olan şeyin kültür değişikliği yapmak olduğunu dile getiren Erdoğlu, “Buna ihtiyacımız var. Bu yönde trafik sigortasında bir iş planı, bir yol haritası ortaya koyduk. Amacımız, trafikte serbest tarifeyi geçirerek öngörülebilir bir piyasa sağlamaya yönelik adımlar atmak. Bu konuda ben çok umutluyum. Önemli bir yol haritası tatbik edersek kişi temelli poliçe, doğrudan tazmin, bunları konuşuyoruz. Bunları tatbik ettiğimizde ve uyguladığımızda trafik sorununu kökten yasal olarak çözeceğiz. Ben buna çok inanıyorum.” diye konuştu.

Editör: Yadigar Hanım