TÜİK artık inandırıcılığını uzun bir süredir kaybetmiş durumda. Ama resmi kurumlar buna rağmen TÜİK rakamlarını dikkate almaya devam ediyor.

Dolayısı ile çalışan memur, işçi ve emeklilerin maaş artışları da TÜİK’in inandırıcılığını yitirmiş rakamları üzerinden yapılıyor. Halbuki yaşanan enflasyon oranları ise TÜİK rakamlarının en az iki katı olduğunu vatandaşlarımız alışveriş yaptıkları zaman yaşıyorlar.

TÜİK  Ocak 2023 enflasyon oranını bugün açıkladı. Ocak enflasyonu yüzde 6.65 olurken, yıllık enflasyon ise 57.68 olarak tespit edilmiş.

Yersen…

Yıllardır TÜİK ile hemen hemen aynı rakamları elde eden İTO son yıllarda TÜİK’in bulduğu rakamlara göre aralarında uçurum oluştu. İTO baz etkisine rağmen ancak yıllık enflasyonu 79.68 olarak açıkladı.

Bu resmi kurumların dışında enflasyonu takip eden bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu “Enflasyon Araştırma Grubu” (ENAG)’ın Ocak 2023 Ayı için açıkladığı enflasyon oranı ise; yüzde 121.62 olarak açıkladı. ENAG’ın bile yaşanan gerçek enflasyonun daha yükseklerde olduğunu bildiği halde insaflı davrandığını görüyoruz. İktidar ise çalışan emekçiler ve emeklilerle dalga geçer gibi maaş artışları açıklıyor. Akşam yüzde 25 verdim diyor, sabah yok durumunuza acıdım size 5 puan daha veriyorum diyerek adeta memur ve emeklilerle dalgasını geçiyor. Hani bir Yeşilçam repliğinde olduğu gibi “Agam bizimle eğleniii”

Geçelim.

Seçim takvimi açıklandı. Partiler ve ittifaklar birer birer seçim hazırlıklarına başladılar. Millet İttifakı seçim stratejisi olmasa da seçimi kazandıkları zaman neler yapacaklarını beyan eden bir manifesto açıkladılar. Ancak iktidar Millet İttifakı’ının açıkladığı birçok konuda atağa geçtiğini görüyorum. Cumhur İttifakı seçim beyannamesini, Millet İttifakı’nın açıkladığı beyannamedeki birçok maddeyi açığa çıkarmak için harekete geçtiğini duyuyoruz. Millet İttifakı’ının seçim sonrası yapmayı taahhüt ettiği birçok konuyu iktidar elindeki sınırsız yetkilerle boşa çıkarma çabasında. Ama ne yaparlarsa yapsınlar bu vatandaş, rantiyeciler, yeminliler ve siyasi körlük içinde olanlar hariç bu iktidara güveninin kalmadığını sandıkta elbette göstereceklerdir.

Benim endişem, iktidar koltuğu bırakmamak için elinden gelebilecek her türlü hile ve şantaja başvurabilir.  Bunu rahat görebiliyoruz. Sonuca ulaşabilmek için iktidar tüm tuşlara aynı anda basmaya başladı. Buna seçim sandıklarında yapılacak hileler, kavga çıkarmalar, seçim sonuçlarını yazarken yapılabilecek her türlü hileyi mübah sayan bir anlayış var karşımızda. O nedenle muhalefet partilerinin yüz kat daha dikkatli ve tedbirli olmaları gerekiyor. Sandık hilelerinin dışında bir de yabancılara yani ülkemizde bulunan resmi veya gayriresmi göçmenlere oy kullandırılması, hayali adresler yazılarak buralardan oy kullandırılması olayı ise ayrı bir konu.

Okuyucularımızdan belki yok bu kadarınıda yapmazlar diyenler çıkabilir. Ama unutmayalım ki; 2017 referandumu ve  2018 seçimlerinde bu iktidar YSK eliyle mühürsüz oyarı kabul ettirmediler mi? Üzerinde bina bile olmayan hayali arsalar üzerinde adres göstererek oy kullandırmadılar mı? Vesselam zor. Zor dostum zor. Ama zoru başarmak zorundayız. Teşbihte hata olmaz derler. Hırsızın birinci görevi çalmak olduğuna göre bizlerde çaldırmayacağız. Köpeğin görevi ısırmak ise bizlerde kendimizi ısırttırmayacağız. Olay budur.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE..