Azerbaycan Sosyal Refah Partisinin Genel Başkanı Aslı Kazımova'nın söylediklerinden satır başları:

Türkiye’nin her zaman ülkemiz ve halkımızla sıcak, yerel ilişkileri olduğu ve Azerbaycan’a dostane ve kardeşçe yardım sağladığı bir gerçektir. Zor ve çalkantılı yıllarda Azerbaycan’a yakın olan Türkiye birliklerini ancak o zaman Nahçivan’dan geri çekti ki, Nahçıvan sınırlarını Rusya resmen tanıdı.

Kazımova: "Hiç tesadüf değil ki, büyük Lider Haydar Aliyev 8 Mayıs 1997 tarihinde Türk İşadamları ile yaptığı toplantıda konuşmasında, soykırım sırasında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Azerbaycan’a gösterdiği büyük ilgiyi övdü. Büyük Mustafa Kemal Atatürk 1918- 1920’lerde Ermeni milliyetçilerinin ve Taşnakların Azerbaycanlılar’a getirdiği sıkıntıların farkındaydı. Azerbaycan’da hangi katliamların yapıldığını iyi biliyordu. 1918’de Türk Kafkas Ordusu Azerbaycan’a gelip Azerbaycanlıları Nahçivan, Karabağ, Gence ve Bakü’deki Ermeni katliamından kurtardı. Onları unutmayız”: diyerek altını çizdi.

Bugün ise Ulu önder Haydar Aliyev’in 1994 yılında Azerbaycan Bağımsız Cumhurbaşkanı olarak Türkiye’ye ilk yurtdışı ziyaretini ve dünyaya “Biz Bir Millet, İki Devletiz” kelimelerinin duyurulmasını hatırlatarak, Azerbaycan-Türk birliğini, dayanışma yaşam felsefesini, iki kardeş ülke arasında sonsuz bir dostluk köprüsünün kurulmasını güçlendirmek için milli liderin yaptığı tarihi çalışmaların mantıklı resmini, biz 44 günlük Karabağ savaşlarında zaten gördük. Hatta görmekle de kalmadık, bu kardeşliği tüm dünyaya anlattık.

Bizler unutamayiz ki, kahramanlar, büyük insanlar ve şahsiyetler zamanla yaratılıyor diyen Kazımova şöyle sürdürdü: "Onlar halkı zor durumlardan kurtarıyor ve onu büyük önderlikle yönetiyorlar. Büyük devlet adamı Haydar Aliyev, Azerbaycan’daki iç çekişme ve iç savaş tehdidi durumu zamanında bile siyasi sahneye atılsa da, sahip olduğu zengin siyasi deneyimi sayesinde, ülkeni bulunduğu zor durumdan çıkması için elinden geleni yaptı. O vakit Haydar Aliyev’in bağımsızlık kazandıktan sonra, bu kez Azerbaycan’ın karşı karşıya olduğu ana görevi yükselen bayrağı düşürmemek idi. Bu bayrağı kim taşıyorsa kahraman olur. Haydar Aliyev’in tarihsel görevi buydu. Olağanüstü zorluklara rağmen, kahramanlığın büyük bir örneğini gösteren dahi, o bayrağı sonsuza dek yüksek tuttu, Azerbaycan’ı dünyaya bir Türk devleti olarak tanıttı."

Eminim ki, Ulu Önder Haydar Aliyev zafer kazanmış Azerbaycan ordusu için, sözünü tutmuş büyük lider İlham Aliyev’in her karış toprağı düşmen işgalinden kurtardığı için, Türkiye-Azerbaycan birliğinin her gün daha güçlendiği için huzurla uyuyordur! Allahtan rahmet diliyoruz!”

Editör: TE Bilişim