Habererk / Özel Haber

Habererk, soydaşlarımız olan Kaşkay Türklerinin sorunlarına adeta neşter vuruyor.

KAŞKAY TÜRKLERİ KİMDİR?

İran’da Azerbaycan Türklerinin ardından sayıca en önde gelen Türk topluluğu olan Kaşkaylar, sözlü edebiyat gelenekleri, tarihi halk türküleri ve el dokuması halılarıyla yüzyıllara uzanan bir kültürün mirasçıları olarak ön plana çıkması bakımından dikkat çekiyor.

Kaşkaylar, her bahar mevsiminde yaptıkları göç yolculuğuyla da Orta Asya’daki Türk topluluklarından süregelen yaylalara göç etme geleneğinin temsilcileri olarak dikkatlerden kaçmıyor.

Kaşkay Türklerinin yerleşik hayata geçmeyen üyelerinin yolculuğu pek çok çarpıcı hikâyeyi de içinde barındırması bakımından ön plana geliyor.

İRAN SOYDAŞLARIMIZA ZULÜM EDİYOR!

İran güvenlik güçleri göçebe Kaşkayların çadırlarını yakıp, insanlara ateş açıp, şiddet uygulayıp, hayvanlarını telef ediyor, üstelik utanmadan her gün bu konunun neden sosyal medya ve basına çıktığından tehditte bulunuyorlar.

İRAN, KAŞKAY TÜRKLERİNDEN NE İSTİYOR?

Türkiye gazetesi yazarı Meryem Aybike Sinan 05.01.2022 tarihinde yazdığı “İran, Kaşkay Türklerinden ne istiyor?” Başlıklı yazısında İran’ın soydaşlarımızdan ne istediğini kaleme aldı.

Yazı şu şekilde:

Uzun yıllar neredeyse bütün Türk dünyası varlıklarından bihaberdi.

En son birkaç gün önce yaşadıkları bölgede İran güvenlik güçlerinin zorbalıkları nedeniyle gündeme geldiler. Peki kimdir Kaşkay Türkleri?

Kaşkay Türkleri, genel olarak Şiraz, Firuzabad, Geçsaran, Burucen, Cungan ve Saman kentlerinde yaşamakta olan bir Oğuz boyudur. Kaşkay Türkü olan araştırmacılar 3-3,5 milyona yakın bir nüfusu olan Kaşkay Türklerinin büyük çoğunluğunun bilinenin aksine şehirlerde, yüzde 10’unun ise göçebe bir şekilde hayatlarını sürdürmekte olduğunu söylüyorlar. 30 milyonu aşan Güney Azerbaycan Türkleri ve diğer Türk topluluklarıyla İran’ın yarısı Türk nüfustan oluşuyor diyebiliriz… Türk kültürünü muhafaza eden Kaşkay Türkleri, Oğuz Türkçesinin en saf hâlini konuşuyor.

Peki geçen hafta İran güvenlik kuvvetleri neden Kaşkay Türklerini hedef aldı?

Bunun birçok nedeni var. Öncelikle Kaşkayların yoğun yaşadıkları bölgelerin yer altı zenginliklerinin farkına varan İran, hem bir türlü asimile edemediği bu Oğuz boyunu bölgeden uzaklaştırmak, hem de stratejik nedenlerden dolayı bölgeyi Farslaştırmak istiyor. Özellikle Geçsaran ve Halaygan bölgelerinden Kaşkay Türklerini çıkarmak istiyor.

Kaşkay Türklerinin Geçsaran şehrine mollaların yasağına rağmen hâlâ “Koç Köroğlu” deme ısrarı belli ki mollaları kızdırmışa benziyor! Pehlevi döneminde yapılan nüfus sayımında yüzde 85’i Kaşkay Türkü olan bu şehirde uzun yıllar sürdürülen bu baskı ve yıldırma politikası nihayet sonuç vermiş ve Kaşkayların nüfusu yüzde 50’nin altına düşmüştür!

‘Koç Köroğlu” yani Geçsaran şehrinde İran’ın kesintisiz sürdürdüğü “TÜRKSÜZLEŞTİRME” politikası maalesef bu kez şiddete dönüşmüştür. Bu şehir İran’ın zengin petrol yataklarının yer aldığı Basra körfezindeki Bender-i Deylem ve Bender-i Günaye ile sınırdır. Bu bölgede yoğunluklu olarak Arap etnisitenin varlığının olması ve bu topluluğun da İran ile sorunlar yaşaması nedeniyle bölgede etnisiteye dayalı bir temizlik harekâtının başladığını göstermektedir. Yani İran bölgede Araplar ve Farslar arasında bir tampon nüfus gibi duran Kaşkayları bölgeden çıkarıp yerlerine Arya ırkına mensup Lor etniğini ikame etmeye çalışmaktadır.

Tam seksen yıldır bu politikayı derinden yürüten İran, âdeta bir demografik mühendislik yaparak millî güvenliğini sağlamak bahanesiyle güneybatı coğrafyasının demografik yapısını Lorları Arap ve Kaşkaylara karşı kullanarak kendi lehine dönüştürmeyi hedeflemektedir.

Kaşkay Türklerinin özellikle göçebe toplulukları için bu bölge yaylak ve kışlaklar bakımından çok verimli ve hayati bir nitelik taşımaktadır… İran, tam bin yıldır bu coğrafyada yaşayan Kaşkay Türklerinden şimdi bu yaylak ve kışlakların terk edilmesini istemektedir.

Kaşkay Türklerinin İran meclisinde birçok milletvekili tarafından temsil edildiğini belirtelim. Firuzabad kentinin Milletvekili Muhammed Mehdi Ferverdin, Kaşkay Türklerinden olup önemli bir etkinliğe sahiptir.

Kaşkayları tam bin yıldır yaşadıkları coğrafyalarından sürmeye çalışan İran, kendi topuğuna sıkmaktadır! Göçebe Kaşkayların çadırlarını yakıp, insanlara ateş açıp, hayvanlarını telef eden İran güvenlik güçlerinin bu haksız şiddetine karşı özellikle hem Güney hem de Kuzey Azerbaycan Türkleri büyük tepki göstermişlerdir. Basına sızan videolu görüntüde İran güvenlik güçleri Kaşkaylara şu sözlerle bağırıyor:

“Bu bölgede Türk istemiyoruz, çıkın gidin bu bölgeden!”

İran, korkuyor ve korktukça saldırganlaşıyor! Öcünü en savunmasız Kaşkay Türklerinden çıkarmaya çalışıyor!

Oysa Türk milleti, Kaşkay Türklerinin yanındadır! İşte bunu anlamıyor...

Editör: TE Bilişim