Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki sınırda yaşayanlar arasında, sınırda 50 yüz metrekareden fazla belirtilmemiş arazi yüzünden anlaşmazlık çıktı. 

Sıçak çatışma anları an be an kayıt altına alındı.

Yerleşim yeri belirtilmemiş bir alandaydı, ancak Kırgızistan tarafından kullanılıyordu.

Kırgızistan ve Tacikistan vatandaşları arasında taşlı kavga çıktı. Taşlı kavgada av silahları da ateşlendi. 

Bu sırada Kırgızistan ve Tacikistan sınır muhafızları sınır anlaşmazlığının yükselmesini önlemek için havaya uyarı ateşi açtı.

Bunun üzerine durum bir süre sakinleşti. 

İki ülke vatandaşlarına durumu açıklamak için yapılan çalışma sırasında Tacikistan sınır muhafızları havan topu ateşleyerek ortamın tekrara gerginleşmesine sebep oldular.

Tacikistan tarafı olaydan Kırgızistan vatandaşlarını sorumlu tutuyor. 

Tacikistan’a göre, dört hektar Tacikistan arazisi Kırgızistan vatandaşları tarafından işgal edildi. 

Kırgızistan sınır muhafızları, Tacikistan’daki silahsız sivillere çatışmayı önlemek yerine ateş ederek kışkırtıcı bir rol oynadıklarını açıkladı.

Olaydan sonra, Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Akram Madumarov’la Tacikistan Başbakan Yardımcısı Azim İbrahim ile telefonla görüştü. 

Görüşmeler sırasında, durumun ağırlaşmasını önlemek için ortak tedbirlerin kabul edilmesine ilişkin konular kabul edildi. 

Taraflar, ateşli silah kullanımına izin verilmediğini ve sınır bölgelerindeki gerilimleri azaltmak ve durumun tırmanmasını önlemek için gerekli önlemleri almanın önemini vurguladı.

Editör: TE Bilişim