Ukrayna Milletvekili ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Onursal Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Yeniçağ TV’de Emre Kulcanay’a özel açıklamalar yaptı.

Ukrayna’ya saldıran Rusya’nın Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Lahey Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde yargılanacağını söyleyen Kırımoğlu, Ukrayna-Rusya müzakereleriyle ilgili olarak da “Bu görüşmelerden bir sonuç çıkacağını sanmıyorum. Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ile görüştüm, müzakerelere Rusya’nın Ukrayna aleyhine ‘Bunlar barış istemiyor’ propagandasına engel olmak için katıldıklarını söyledi” dediğini aktardı.

2014’TE TÜRK SAVAŞ GEMİLERİ KIRIM’I KUŞATSIN İSTEDİM

Şubat 2014’te Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin Rusya tarafından işgal ve ilhakı sırasında Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesindeki o önemli detayı açıklayan Kırımoğlu, şunları söyledi:

“Türkiye, Rusya'nın ilk saldırısından bugüne Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığından yana. Elbette destekliyor ama ne derecede? Elbette Türkiye'nin kendi menfaatleri, çıkarları var. Biz 2014 yılında gelmiştik, Tayyip Bey (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan) ile görüşmüştük. "Biz ne yapabiliriz?" diye sorduğu zaman Türkiye'nin Batı ülkelerinin uyguladığı yaptırımlara katılmasını istedik. Boğazlar'ın kapatılmasını istedik. Türk gemilerinin Kırım'ı ablukaya almasını istedik ancak bu isteğimizin imkansız olduğunu söylediler. Biz de anlayışla karşıladık. "NATO böyle bir karar alırsa, inanın ki Türkiye en önde olacak" denildi. Buna biz minnettarız”

KIRIM TATAR CUMHURİYETİ KURULACAK!

Rus-Ukrayna savaşının ardından Ukrayna’nın Kırım Tatar Muhtar Cumhuriyeti kuracağına dikkat çeken Kırımoğlu, Ukrayna’nın Anayasası’nda değişiklik yaparak Kırım Tatar Muhtar Cumhuriyeti’ni tanıyacaklarını dile getirdi.

“MÜSLÜMAN OLUN, TÜRK OLUN”

Türk dünyasının yaşayan efsanesi Kırımoğlu’nun, Yeniçağ TV aracılığıyla Türk dünyasına verdiği mesaj ise şöyle oldu:

“Bakın, ben Birleşmiş Milletler Teşkilatı Genel Kurulu'nda oylamalara bakıyorum. Maalesef birçok Türk cumhuriyetleri ile İslam cumhuriyetleri, büyük çoğunlukla çekimser kalıyorlar. Ben İslam’I çok bilen insanlardan değilim, molla değilim, sıradan bir Müslümanım. Yüzde 100 biliyorum ki, Müslümanlar için kötülük ve doğruluk arasında çekimser kalmak mümkün değildir, bu ahlaksızlıktır. O ülkelerden rica ediyorum: Müslüman olun, Türk olun!..”

Editör: TE Bilişim