Milli benliğini oluşması için yapılması gerekenlerin en önemlisi bir milleti millet yapan tarihsel yaşanan vakalardır bu bakımdan baktığımızda Çanakkale’nin Çanakkale şehitlerinin Çanakkale savaşlarını Türk gençliğine anlatılması ama daha önemlisi onu hissederek yaşaması için Çanakkale’de en az üç gün zor şartlar altında çadırda konaklamak şartıyla atalarının bu ülke için ne denli fedakarlık yaptıklarını görmelerini sağlamayı çok önemserim.

Bu çerçevede uzun yıllardır Macaristan Bugaç şehrinde yapılan Turan kurultayını çok önemsiyorum bir kaç defa katıldığım bu kurultayda özellikle gençlerin milli benliklerininın oluşmasına Turan birliği ve Türk birliğine katkı vereceği aşikardır. Bu çerçevede Turan kurultayını ve Türk dünyasında yapılan benzer bütün faaliyetlere imkanı olanların katılmasını ve bu çerçevede Türk dünyası ile ilişkiler artarken konar göçer bir milletin yaşadıklarını hissetmek ve anlamak adına önemli bir faaliyet olduğunu anlatmak isterim.

4--3

Makalelerimde özellikle Türk milliyetçilerinin birlik içerisinde hiçbir şey yapamadığını dair zaman zaman intizarlarım olur. Daha uluslarası kimlik düzeyinde faaliyetler Turan birliğine hizmet edeceği için gelecek yıl daha büyüğü yapılacak Turan kurultayına şimdiden herkesin hazırlıklar yapmasını dilerim.

Bu yılki Turan Birliği’ne katılmamızı sağlayan Mustafa Can başkanlığında İlteriş Vakfı’na teşekkürlerimizin yanı sıra şükranlarımızı sunmayı bir vazife bilirim. Toplu olarak yapılan her faaliyetin ruhunun başka olduğunu söylememe gerek yoktur milli bilincin milli kimliğin dipdiri kalması için İlteriş Vakfı’nın bu faaliyetini çok önemsediğimi bunu diğer sivil toplum örgütlerimizin de yapmasını hasretle beklerim.

3--6

Turan birliği Turan Kurultayı’ndan geçeceği malumunuzdur. Turan kolu kurultayında Mohaç Meydan Muharebesinin yapıldığı bu alanda yaşananları anlatmak her ne kadar mümkün olsa da yaşayarak görmek ve anlamak bambaşka bir duygudur. Hiç görmediğiniz insanlarla kucaklaşmak yeni dostluklar edinmek yeni kültürler tanımak farklı bir duygu. Özellikle gurbetçi Avrupa türklerinin Macaristan’daki Turan Kurultayı'na yoğun ilgi göstermesi ve bu ilginin giderek artması Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’da Türk milliyetçiliğinin yükseldiğinin bir göstergesi.

2--17

Yolculuğumuzu karadan otobüsle önce Bulgaristan sonra Romanya dönüşte Sırbistan Makedonya gibi Türk’ün tarihsel coğrafyası hinterlandı içinde bulunan tarihsel yapıları şehitlikleri; Mustafa Kemal Atatürk’ün çeşitli şehirlerde dikilmiş anıtlarını ziyaret ederek yolculuğumuzu tamamladık. Gelecek yıl çok büyük bir Turan kurultay olacağını şimdi size haber vereyim vizelerinizi hazırlıklarınızı en az 45 gün önce yapmanız sizin için sağlıklı olur Turan kurultayında konaklamanın en güzel yolu tek kişilik çadırlar; yanınıza çadırınızı battaniyenizi ve sırt çantanızı aldınız mı bu güzel kurultayı içinize sindire sindire yaşarsınız. 

1--18