‘Schyst Resande’ (Dürüst Seyahat) adlı oluşumun yayınlandığı rapor, turizm cenneti olarak adlandırılan Tayland’da küçük yaştaki kız ve erkek çocukların para karşılığında istismar edildiğini ortaya çıkardı. Turizm firmalarının seks turizmi için bastırdığı reklam broşürlerinde çocukları kullanması ise tepkilere neden oluyor.

Türkiye’den her yıl 60-70 bin Türk erkeği, seks turizmi için yurtdışına gidiyor. Bu turların çoğu acente, bayi gezileri olarak düzenleniyor. Türk erkekleri Uzakdoğulu kadınlar yerine uzun boylu, beyaz tenli, sarışın Rus, Moldovalı ve Ukraynalı kadınları beğeniyor. Onları bütün gece için tutuyor, romantizm yaşamak istiyorlar. Bu kadınlara aşık olup sık sık Ukrayna’ya, Moldova’ya gidip gelenler, onları Türkiye’ye getirenler de azımsanmayacak kadar fazla.

Dünyada seks turizmini ilk İtalyan erkeklerin başlattığını ifade eden rehber Tolga Güven, şunları anlattı:

“Bu işler Rusya ile başladı. Sonra Tayland Pattaya ile devam etti. 89-90 yıllarında Rusya çok ucuzdu. Ben Moskova’da disko kapattığımı hatırlıyorum. 30 kişilik bir grup için içkiler dahil 30 dolar ödedim. Rus diskoları bizim klasik pavyona çok benzer. Tek farkı vardır o da revü. Kızlar maalesef 14 yaşında başlıyor. Üstelik yasal. Tayland ve Filipinler’de böyle bir masaj salonunda size kasadan fiş kesiyorlar. Ama Türk erkekleri yaşı küçük kızlarla birlikte olmuyor. Oysa Pattaya’da 80 yaşındaki bir İngiliz’in 14 yaşındaki bir kızla el ele gezmesi çok sıradan bir görüntü. Eskiden uçaktan iner inmez yanıma gelip ‘Kadınları nereden bulacağız’ derlerdi. Şimdi neyi nerede bulacaklarını iyi biliyorlar. Çoğu otele çağırıyor. Rehbere bağımlı turist devri kapandı.”

Türkiye’de Turizm ve Seyahatte Çocukların Cinsel Sömürüsü araştırmasına göre, Türkiye’de seyahat ve turizmde çocuklar cinsel sömürüye maruz kalıyor. Araştırmadan çıkan sonuçlara göre Türkiye vatandaşları bu filli ülke dışında da sürdürüyor.
Hürriyet’ten Melis Alphan’ın aktardığı, Uluslararası Çocuk Merkezi (ICC), Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği ile ECPAT International ve ECPAT Hollanda işbirliğiyle gerçekleştirilen araştırma, Türkiye’den Doğu Avrupa’ya gidenlerin önemli bir kısmının çocuk istismarına karıştıklarını ortaya koydu.

Türkiye’den Moldova’ya gidenlerin hafta sonlarına özel kiralık dairelerde ücret mukabili çocukları istismar etmesi, Ukrayna’ya grup halinde veya bireysel seks turlarının yaygınlaşması gibi örneklerin sıralandığı raporda, turizmde çocuk istismarında Türkiye vatandaşlarının başta geldiği vurgulandı.

Türkiye vatandaşlarının Belarus’ta kadın ve çocukların yer aldığı ‘seks turlarının’ düzenleyicileri, Kuzey Rusya’da gençlerin sunduğu ‘seks hizmetleri’nin ise müşterileri olduğu ifade edilen rapora göre, yakın zamanda Kamboçya ve Uganda gibi ülkeler de bunlara eklendi.

2012’de bir Türk vatandaşının küçük yaşlardaki 50 Ugandalı kızı ‘seks amaçlı kullanmaktan’ gözaltına alındığının anımsatıldığı raporda yer alan tespitlerden bazıları şöyle:

- Yaz aylarında evden kaçıp tatil beldelerine giden genç kızlar cinsel ve fiziksel şiddete maruz kalıyor. İstanbul’da ise yoksul kız çocukları masaj salonlarına çekilip pazarlanıyor. Antalya en öne çıkan yer, Antalya’ya çok sayıda insan ‘çocuk seks turizmi’ne geliyor.

- Göçmen, ekonomik zorluk çeken ailelerin sorunlu, bilgisiz, uyum problemi yaşayan çocukları seçiliyor. Kız çocuklar genelde 15-17 yaş arasında, ancak daha küçükleri de var.

Küçük kız çocuklarının teknelerde de pazarlandığı anlatılan rapora göre, yabancı uyruklu kız çocukları sosyal paylaşım siteleri üzerinden kandırılıp getiriliyor. Tatil beldelerinde Slovenya, Sırbistan, Slovakya, Rusya ve Finlandiya’dan gelen kız çocukları yaşıyor. Çocuklar otellere kimliksiz olarak alınıyor. 

TÜRKİYE'DEN DE ÇOCUKLARIN CİNSEL İSTİSMARI OLAYINA KARIŞANLARIN SAYISI ARTIYOR

Uluslarası Çocuk Merkezi (ICC), Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, ECPAT International ve ECPAT Hollanda işbirliğiyle Türkiye'de Turizm ve Seyahatte Çocukların Cinsel Sömürüsü araştırması gerçekleştirdi.

Araştırma hem Türkiye’de seyahat ve turizmde çocukların cinsel anlamda sömürüldüğünü hem de Türkiye vatandaşları arasında bu fiilleri ülke dışında gerçekleştirenler olduğunu ortaya koyuyor.

Türkiye’den Doğu Avrupa’ya seyahate giden kişilerin çocukların cinsel istismarı olaylarına karıştıklarına dair bildirimler artıyor.

Örneğin, Türkiye’den Moldova’ya gidenler hafta sonlarına özel kiralanmış dairelerde bir bedel karşılığında çocukları istismar ediyor.

SEKS TURLARI DÜZENLENİYOR

Ukrayna’da Türkiye vatandaşlarının yer aldığı grup halindeki veya bireysel seks turları yaygınlaşıyor; seyahat ve turizmde çocukların cinsel sömürüsü söz konusu olduğunda Türkiye vatandaşları burada en başta gelen yabancı kesimi oluşturuyor. İlaveten, Türkiye vatandaşları Belarus’ta kadın ve çocukların yer aldığı ‘seks turlarının’ düzenleyicileri, Kuzey Rusya’da gençlerin sunduğu seks hizmetlerinin müşterileri.

Yakınlarda bu tür gezilerin Kamboçya ve Uganda gibi Avrupa dışı ülkelere de kaydığı biliniyor. 2012’de Türkiyeli bir turist Afrika’da çocukların cinsel istismarı olayına karıştı. Küçük yaşlardaki 50 Ugandalı kızı ‘seks amaçlı kullanmaktan’ gözaltına alındı. Bu adam daha önce de Kenya’nın Malindi kentinde 15 yaşındaki Kenyalı bir kıza cinsel sömürüde bulunduğu iddiası üzerine 2009’da mahkeme önüne çıkarılmıştı. Sanık, kendisinin ve bir kız çocuğunun çıplak fotoğraflarını Facebook’a yüklemiş, hatta ‘ülkeden ülkeye’ geçerek mahkemeleri nasıl atlattığını övünerek anlatmıştı.

TURİZM BÖLGELERİNDE KÜÇÜK YAŞTAKİ ÇOCUKLAR KANDIRILIP SEKS KÖLESİ OLARAK KULLANILIYOR

Araştırma kapsamında gerçekleştirilen görüşmeler ise Türkiye’de seyahat ve turizmde çocukların ticari amaçlı cinsel sömürüsü hakkında önemli bilgiler sağlıyor:

- Kız çocuklar daha çok yaz aylarında evden kaçıp tatil beldelerine gidiyor. Oralarda cinsel ve fiziksel şiddete maruz kalıyorlar. İstanbul’da ise fakir kız çocukları bir şekilde kandırılıyor, masaj salonlarına çekilip evlere pazarlanıyor.

- Antalya özellikle öne çıkıyor. Çevre illerden Antalya’ya çok sayıda insan ‘çocuk seks turizmi’ne geliyorlar. En çok kız çocuklar kullanılıyor. Çocuklarla iletişim kuran, çocukları tavlayan, çocukları satan aracılar var. Bu iş için göçle gelen ve ekonomik sıkıntı çeken ailelerin sorunlu, bilgisiz, uyum problemi yaşayan çocukları seçiliyor. Kız çocuklar genellikle 15-17 yaşları arasında. Ama daha küçükler de var.

- Çocuklarla grup halinde birliktelik yaşayan Araplar var.

- Yaz aylarında belirli bölgelerde yabancı uyruklu çocuklara yetişkin kıyafetleri giydirilip makyaj yapılıyor. Ülkenin doğusundan gelen kız çocukları ve mülteci çocuklar her mevsim ticari cinsel sömürüye maruz kalıyor.

- Küçük yaşta kız çocukları teknelere götürülüp erkeklere satılıyor.

- Yabancı uyruklu kız çocukları sosyal paylaşım sitelerinden kandırılıp Antalya, İzmir, Kuşadası, Pamukkale gibi noktalara çekiliyor. Buralarda Slovenya, Sırbistan, Slovakya, Rusya ve Finlandiya’dan gelen 15-18 yaşları arasında kız çocuklarına rastlanıyor. Yabancı ülkelerden gelen kız çocukların kış aylarında ülkelerine gitmemeleri için onlara “Sana dükkân açacağım, orada çalışacaksın” gibi sözler veriliyor. Bu sözleri verenler kızları daha sonra arkadaşlarına satıyor.

- Yabancı uyruklu kız çocukları için tur düzenleyen acenteler olduğu gibi, özellikle taşeronlaşmaya bağlı olarak otellerin bağımsız olan masaj salonlarında çalışanlar arasında, daha çok yaz aylarında bu işi yapanlar var.

- Mekân olarak masaj salonlarının yanı sıra, iki, üç ve dört yıldızlı oteller, moteller, pansiyonlar kullanılıyor; çocuklar kimliksiz otele alınıyor.

- Çocukların parasına el koyanlar, onları bedava çalışmaya zorlayanlar oluyor.

Editör: Yadigar Hanım