Azerbaycan'ın Ermeni işgalinden kurtardığı tarihi şehri Şuşa'da Türksoy  40. Dönem Toplantısı yapıldı. Toplantıda, Türk bilim insanı Aziz Sancar'a Türksoy Kültür Elçisi ünvanı verilmesi için karar alındı. 2025 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti'nin Kazakistan'ın Aktav  kenti olduğu ilan edildi.

2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti Şuşa’da düzenlenen, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı  Üyesi Ülkeler Kültür Bakanları Daimi Konseyi 40. Dönem toplantısı sonuç bildirisi yayımlandı. Bildiride, Kazakistan'ın Aktav şehri, 2025 yılı için Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildiği açıklandı. Ayrıca, Daimi Konsey toplantısında bir dizi karara imza atıldı. Bildiride, Türk bilim insanı Aziz Sancar'a Türksoy Kültür Elçisi ünvanı verildiği açıklandı.

Genel sekreter Raev’den açıklama

Karara ilişkin Türksoy Genel Sekreteri Sultan Raev, sosyal medya üzerinden, "Daîmi Konseyimizi Şuşa’da yaptık.Çok önemli kararlar aldık. Özel bir kararı paylaşmak istiyorum. Bundan böyle her yıl bir özel isme Türksoy Kültür Elçisi unvanı vereceğiz. İlk olarak bu anlamlı unvanı Nobel Ödüllü bilim insanımız Sayın Aziz Sancar’a takdim etmeyi uygun gördük" dedi.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) yayımladığı sonuç bildirisinde şu ifadeleri kullandı:

"Türk Dili Konuşan Ülkeler Kültür Bakanları 40. Dönem Daimî Konsey Toplantısı, 13-14 Ekim 2023 tarihinde Azerbaycan’ın kadim şehri, 2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti Şuşa’da gerçekleşmiştir.

Daimî Konsey, Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Enformasyon Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda, Kazakistan Cumhuriyeti’nin Aktau şehri 2025 yılı için Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan etmiştir.

Daimi Konsey, Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’nin başarısına dikkat çekilerek Türk Dünyası’nda sinema alanında ortak yapımların çoğalmasının, Türk kültürünün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması noktasında önemli katkılar sağlayacağı hususunu vurgulamış, Azerbaycan Kültür Bakanlığı ve Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığının teklifleri doğrultusunda Türk Dünyası ülkeleri arasında ortak sinema yapımlarını destekleyecek bir mekanizma oluşturmak üzere Türksoy üyesi ülkelerden profesyonellerin yer alacağı bir çalışma grubunun kurulmasını kararlaştırmıştır.

Daimî Konsey, Azerbaycan Kültür Bakanlığının teklifi doğrultusunda sinema alanında kalıcı eserler bırakmak amacıyla Daimî Konseyde tanıtımı yapılan Nasreddin Hoca Ortak Film Projesi'nin üye ülkelerin Kültür Bakanlıklarının katkılarıyla hayata geçirilmesini uygun görmüştür.

Daimî Konsey, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlıklarının önerileri doğrultusunda 2025 yılının Türksoy üyesi ülkelerde aşağıda belirtilen şahsiyetler anısına anma yılı olarak ilan edilmesini kararlaştırmıştır.

Anma Yılı İlan Edilen Şahsiyetler:

Doğumunun 100. Yılı münasebetiyle Azerbaycan’ın ünlü şairi Bahtiyar Vahapzade, Doğumunun 100. yılı münasebetiyle Kazak halk kahramanı, besteci ve orkestra şefi Nurgisa Atabayoğlu Tilendiyev, Doğumunun 125. yılı münasebetiyle Kırgız Cumhuriyeti halk sanatçısı, Besteci ve Şarkıcı Atay Ogonbaev, Doğumunun 125. yılı münasebeti ile ünlü Türk besteci Münir Nurettin  Selçuk, Doğumunun 230. yılı münasebeti Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ünlü ozan Âşık Kenzî.

 Daimî Konsey, Genel Sekreterlik tarafından hazırlanan TÜRKSOY Vizyonu ve TÜRKSOY Gençlik Programı’nı memnuniyetle kabul etmiştir. 

Ülkücü seçilmiş insandır Ülkücü seçilmiş insandır

 Daimî Konsey, Genel Sekreterlik tarafından TÜRKSOY Somut ve Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinin oluşturulması çalışmaları ve TÜRKSOY Onurlukları Şartnamesi’ni memnuniyetle karşılamıştır.

 Daimî Konsey, Türksoy Kültür Elçisi Şartnamesi’ni memnuniyetle kabul etmiş ve bu kapsamda bilimsel çalışmalarıyla Nobel Ödülü’ne layık görülen, bu sayede tüm Türk Dünyası’nı gururlandıran Aziz Sancar’a Türksoy Kültür Elçisi Unvanı verilmesini oy birliği ile kabul etmiştir.

Ekran görüntüsü 2023-11-11 092648

Editör: Habererk Com