Elpidophoros, talihsiz sözlerini New York’ta düzenlenen Kıbrıs-Amerikan Örgütleri Federasyonu’nun düzenlediği programda sarfetti. Barış için adada bulunan Türk askerlerinin varlığının “işgal” olduğunu söyleyen Elpidophoros, bunun acilen sonlandırılması gerektiğini söyledi.

Kıbrıs’ın kurtuluşu ve birleşik, müreffeh bir Kıbrıs oluşturma hedefine ulaşana kadar mücadeleyi bırakmayacaklarını dile getiren Başpiskopos Elpidophoros, “Tek isteğimiz Kıbrıs’ta adalet ve barışın tesisi. Bu nedenle Türk ordusu, Kıbrıs Adası’nın yarısında sürdürdüğü işgali sonlandırmalı. Bu neticeyi alana kadar çalışmalarımızı durdurmayacağız” dedi.

Amerika Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Elpidoforos'un, geçen sene ABD’de açılan Türkevi açılış törenine katılması ve törende KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile aynı fotoğraf karesinde yer alması, hem Atina'da hem de Yunan ve Kıbrıs Rum kamuoyunda rahatsızlığa neden olmuştu.

ERDOĞAN'I TEBRİK ETMİŞTİ

Elpidoforos, geçtiğimiz yıl sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkevi’nin açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik etmiş, "Her zaman olduğu gibi Ekümenik Patrikhane’nin öneminde, Heybeliada'daki Ruhban Okulu'nun yeniden açılmasında ve Türkiye'deki dini azınlıkların haklarının desteklenmesinde ısrar ediyorum." ifadesini kullanmıştı.

1967’de İstanbul, Bakırköy’de doğduğu belirtilen ve asıl adı Ioannis Lambriniadis olan Başpiskopos, daha önce de Ayasofya’nın yeniden camiye dönüştürülmesinden endişe duyduğuna ilişkin yaptığı açıklamalarıyla dikkat çekmişti.

Editör: Yadigar Hanım