Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hacı Mustafa Celkanlı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi Şura Toplantısında Kilis ve Doğu illerindeki göçmen nüfusuna dikkat çekerek, “İlerleyen dönemde özgürlükler adı altında kışkırtılmaya müsait bir Arap toplumunun karıştırılmaya çalışılan bölge halkları korkusu yaşıyoruz” dedi.

Celkanlı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve 5 bakanın da katıldığı toplantıda, düşmanlarımıza fırsat yaratabilecek bir nüfus değişiminin yaşandığına değindiği konuşmasında, Suriyelilerin gelmesiyle artan nüfus nedeniyle kentte ekonominin kötüye gittiğini, işsizliğin arttığını, Türk esnafın rekabet gücünün azaldığını, demokratik yapının bozulduğunu vurguladı.

Başkan Celkanlı, atılımcılardan da alkışlarla destek alan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Suriyelilerin doğum oranlarına baktığımız da Türk doğum oranlarının 2,5 katından fazladır. İlköğretim okullarında Suriyeli çocuk sayısı Türk çocuk sayısı ile eşitlenmiştir. Artık, iş yerleri tabelaları iki dille, 100 binlik nüfusu ile kendi kendine yetemeyen bir şehirdir. Eğitimde sağlıkta, altyapıda vatandaşına yeterli hizmeti sağlayan bir şehirden kısa sürede iki katından fazla bir nüfusa sahip olmuş ve vatandaşlarımız bu hizmete ulaşmada sorunlar yaşamaya başlamıştır.

Eğer Kilis’e bir gün yolunuz düşerse her mesleğin Suriyeliler tarafından icra edildiğini görmüş olacaksınız. Yüksek enflasyonla karşı karşıya kaldığımız böyle bir dönemde Suriyeli esnaflarla rekabet edebilmemiz mümkün değildir. Çünkü Suriyeli bir hanede 4 kişi oraya ekmek götürmekte ve bunun yanında ek yardımlar almakta, kısacası geçimini sağlayabilmektedir.

Geçmişte Anadolu’ya karşı hep oyunlar oynandı. Geçmişte Kürt kökenli kardeşlerimize devlet düşman edildi ve buna hak arayışı ya da özgürlük dendi. İnsanlar kışkırtıldı. Dış devletler tarafından desteklenen PKK örgütü ortaya çıktı. Ama bugün güçlü devletimiz bu topraklarda terörün kökünü kazıdı. Kaygımız ise gelecekte özellikle, Gaziantep, Urfa, Hatay ve Kilis bölgelerinde dışarıdaki düşmanlarımıza fırsat yaratabilecek bir nüfus değişimin söz konusu olabilmesidir. İleride özgürlükler adı altında kışkırtılmaya müsait bir Arap toplumunun karıştırılmaya çalışılan bir bölge halkları korkusu yaşamaktayız. Kilis ve Reyhanlı başta olmak üzere Türk nüfusunun batıya göçünü engellemek, demokratik yapının bozulmasının önüne geçmek için yatırım ve teşvikler acilen bu bölgelere sağlanmalıdır.”

Toplantıya katılan bakanların ise konuşmaya kayıtsız kalarak kendi aralarında sohbet ettiği görüldü.

Editör: Umut ACAR