İklim değişiklikleri ve bölgenin sanayi bölgesine yakın olması sebebiyle deniz suyu sıcaklıklarının arttığı ortaya çıktı. Dünya genelinde yaşanan bu artış Türkiye’de nasıl… İşte detaylar…

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, Karadeniz’de incelemelerde bulunan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü bilim insanlarının ilk bulguları endişelendirdi. Elde edilen verilere göre deniz suyunun 12-13 derecelerde olduğu ve olması gerekenden çok daha sıcak olduğu belirtildi.

Sözcü’de yer alan habere göre, Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Marmara deniz yüzeyi sıcaklıkları deniz yüzeyi sıcaklıkları 2021 yılına benzer şekilde ilerliyor. Geçen yıl 24 Mart’ta yaptığım dalışta deniz suyu sıcaklığı yüzeyde 7 santigrat dereceydi, bu sene 22 Mart’ta deniz suyu yüzey sıcaklığı 11 santigrat derece olarak ölçüldü.

4 derece geçen yıla göre daha sıcak durumda. Deniz yüzeyi sıcaklıkları da artmaya devam ediyor çünkü bu yıl bütün dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de korkunç bir kuraklık yaşıyoruz.” Dedi.

Akdeniz'deki sıcaklık artışlarında bölgesel olarak değişiklikler gözlemlendiği ortaya çıktı. Bölgesel olarak değişimlerin artı yönde olduğu ve deniz suyu sıcaklığının daha önceki yıllara göre arttığı vurgulandı.

Ege denizi ise iklim değişikliğinden ve sıcaklıkların artışından aynı derecede etkilenmiyor. Ege Denizi’ndeki ısınmanın en fazla 1 derece olduğunu vurgulayan uzmanlar Ege denizinin Türkiye geneline göre daha soğuk ve temiz bir deniz olduğunu ifade ettiler.

Editör: Habererk Haber Merkezi