CHP, yerel seçimlerde Türkiye genelinde başarılı bir performans sergileyerek, uzun yıllardır yönetimini elde edemediği birçok belediyeyi kazandı. Ancak, deprem felaketinden en çok etkilenen ve hala bu doğal afetin yarattığı sorunlarla mücadele eden Hatay’da beklenmedik bir kayıp yaşadı. CHP’nin Hatay’da seçimi kaybetmesinin ardında yatan nedenler, şehrin tanınmış kişilikleri, siyaset bilimcileri ve CHP’li politikacılar tarafından Medyascope’ta tartışıldı. Sorular, CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın adaylığının uygunluğu, aday belirleme sürecinin Savaş’ın imajını zedeleyip zedelemediği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının Hatay halkının oy tercihlerini etkileyip etkilemediği üzerine yoğunlaştı.

31 Mart 2024 Yerel Seçimleri öncesinde, Hatay’ın seçim sonuçları ve özellikle mevcut HBB Başkanı Lütfü Savaş’ın yeniden tercih edilip edilmeyeceği, Türkiye çapında büyük bir merak konusu haline geldi. 6 Şubat depremlerinin enkazını hala kaldıramamış olan Hatay’da, seçmenler bozuk yollar, kesintiye uğrayan elektrik ve su hizmetleri, yetersiz barınma koşulları gibi bir dizi sorunla karşı karşıya kalarak sandığa gitti.

Deprem sonrası dönemde, şehrin toparlanamamasının nedenleri sıkça sorgulanırken, dönemin CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş eleştirilerin odağı oldu. Savaş, her fırsatta belediye çalışanlarının ve ailelerinin de depremden zarar gördüğünü vurguladı. CHP’li Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri de dahil olmak üzere birçok belediye, Hatay’da afet koordinasyon merkezleri kurarak aylarca şehre destek oldu. Hatay, siyasi partilerin ve genel siyasetin de dikkatini çekti.

İYİ Parti'de başkanlık divanı için bir ismin üstü çizildi: İstifa edenler geri dönecek mi? İYİ Parti'de başkanlık divanı için bir ismin üstü çizildi: İstifa edenler geri dönecek mi?

23 Şubat 2023’te, CHP üyelerinin Hatay’a yaptığı bir ziyaret sırasında, bir vatandaşın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanında, HBB Başkanı Lütfü Savaş’a istifa çağrısında bulunması, Medyascope kameraları tarafından kaydedildi ve Savaş’ın istifası tartışma konusu oldu.

2023 Genel Seçimleri sırasında, Hatay halkı, yakınlarının cenazelerine ulaşamayanlar, çadırda yaşamak zorunda kalanlar ve kayıp yakınlarını arayanlarla doluydu. Şehirde düzenlenen mitingler, halk tarafından pek hoş karşılanmadı. Hataylılar, Genel Seçimlerin ilk turunda Kılıçdaroğlu’nu tercih etti, ancak ikinci turda Erdoğan’ı seçti ve Erdoğan, şehirde yüzde 0,05’lik küçük bir farkla zafer kazandı.

Yaklaşık bir yıl sonra, yerel seçim sonuçlarına odaklanan gözler, Ankara ve İstanbul’un yanı sıra Hatay’a da çevrildi. CHP’nin Savaş’ı yeniden aday gösterip göstermeyeceği, diğer aday adaylarının durumu merak ediliyordu. CHP, Savaş’ı yeniden aday gösterme kararı aldı. Ancak, 6 Şubat anma etkinlikleri sırasında CHP’nin yeni Genel Başkanı Özel ve Savaş, protestolar ve “istifa” sloganlarıyla karşılandı.

Savaş, protestoları “siyasi malzeme” olarak nitelendirirken, CHP aday seçeneklerini yeniden değerlendirmeye başladı. Sanatçı Haluk Levent ve oyuncu Mert Fırat’a yapılan teklifler sonuçsuz kaldı ve Genel Başkan Özel, Savaş ile devam etme kararını duyurdu.

CHP’nin Hatay için aday belirleme tartışmaları sürerken, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde Hatay’a bir ziyaret gerçekleştirdi. Erdoğan’ın, merkezi ve yerel yönetimlerin iş birliği yapmaması durumunda şehre yardımın ulaşmayacağı yönündeki açıklamaları, seçime kadar gündemde kalmaya devam etti.

Hatay’daki yerel seçimlerde, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) adayı Lütfü Savaş ile Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) adayı Mehmet Öntürk arasında geçen yarışta, CHP Türkiye genelindeki başarısına rağmen Hatay’da %0,43’lük bir farkla kaybetti ve böylece Hatay haritası sarı renge büründü. Kentteki 1 milyon 78 bin 130 seçmenden 261 bin 276’sı oy kullanmadı, 38 bin 903 oy ise geçersiz sayıldı.

Seçim gecesi ve sonrasında, CHP’li yetkililer ve Savaş, İl Seçim Kurulu’na giderek itirazda bulunacaklarını duyurdu. İtiraz sonucunda yanlış işlenmiş oylar düzeltilince fark 2 bin 500 oya kadar düştü, ancak bu fark kapanmadı. CHP’nin şehirde yeniden seçim yapılması talebi reddedildi ve AKP’li Mehmet Öntürk’ün büyükşehir belediye başkanlığı kesinleşti.

Medyascope’a konuşan siyaset bilimci Tanju Tosun, CHP’nin Hatay’da kaybetmesinin nedenlerini değerlendirirken, sağ partilerin seçmenlerini konsolide ettiğini, ancak Lütfü Savaş’ın da kendi kitlesine sahip olduğunu belirtti. Tosun, Savaş karşıtlarının Cumhur İttifakı partilerinde toplandığını ve Savaş’ın geçmişte AKP’de politika yapmış olmasının, AKP seçmeninin ona yönelmesini zorlaştırmış olabileceğini ifade etti. Ayrıca, seçmenler arasında siyasal iktidarın adayını desteklemenin, Hatay’ın daha hızlı ayağa kalkmasına yardımcı olacağına dair bir algı oluştuğunu söyledi.

Tosun, Savaş’ın adaylık sürecinde çok fazla politize olduğunu ve bu durumun bazı seçmenleri kendisinden uzaklaştırdığını dile getirdi. “Lütfü Savaş yanlış aday mıydı?” sorusuna ise, Savaş’ın aldığı oy oranının yanlış aday olmadığını gösterdiğini, ancak adaylık sürecinde yaşanan gerilimlerin seçmenle arasına mesafe koyduğunu belirtti. Tosun, seçmenin bir kısmını konsolide etmiş olsa da, deprem nedeniyle tepki duyanların geri çekildiğini ve bu durumun seçim sonuçlarına yansıdığını ifade etti.

Son olarak, Lütfü Savaş’ın seçimi kaybetmesinin ardından CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki’nin istifa ettiğini ve CHP’nin Hatay’da devletin tüm imkanlarına karşı mücadele ettiğini söyledi.

Kaynak: medyascope- Edanur Tanış