Rusya Devlet Başkanı Putin, Savunma Bakanlığı'na Ortodoks Hristiyanlarının Noel kutlaması nedeniyle Ukrayna'da bugün saat 12.00'den itibaren 36 saatliğine ateşkes uygulanması talimatı verdi.

Rusya Devlet televizyonu, tek taraflı ateşkesin Ukrayna'da yürürlüğe girdiğini, ancak Ukrayna'nın ateşkes talebini reddettiğini duyurdu. Rus televizyon, haberinde "Ateşkes bugün öğle saatlerinden itibaren tüm temas hattında yürürlüğe girdi ve 7 Ocak sonuna kadar devam edecek” ifadeleri yer verdi.

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, bir video yayınlayarak bu ateşkesin cephedeki ilerlemelerini durdurmak için ilan edildiğini ifade etti. Zelenskiy, Rusya’nın ateşkesi kullanarak cepheye daha fazla asker ve silah taşımayı hedeflediğini iddia etti. 

Kremlin’den yapılan açıklamada Putin’in ateşkesi savaşın şiddetini azaltmak için değil, Rus Ortodoks Kilisesi’nin çağrısı sonucu ilan ettiği bildirildi.

Kilise bugün Noel’de insanların kiliseye gidebilmesi için çatışmalara ara verilmesi çağrısında bulunurken, ABD lideri Joe Biden ise Putin’in “nefes almak için böyle bir hamle yaptığını” açıkladı.

Ukrayna’nın bu öneriyi reddetmesiyle birlikte Kremlin’in Rus halkına karşı “Kiev barış istemiyor ve inançlılara saygısı yok” söylemini kullanması bekleniyor. Zelenskiy'nin danışmanı Mikhailo Podolyak, Rusya işgal ettiği topraklardan çekilmeden geçici bir ateşkes olamayacağını söyledi ve bunun bir propaganda adımı olduğunu ekledi.

Rus ordusu yılbaşında büyük bir kayıp vermiş, Ukrayna’nın roketli saldırısında Rusya’nın açıkladığı rakamlara göre 89 asker ölmüştü. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün, müzakere masasına oturabilmek için Putin’den tek taraflı ateşkes ilan etmesini talep etmişti.

Siyasi analist Tatyana Stanovaya, Kremlin’in Noel döneminde de benzer bir kayıp vermekten imtina etmek için böylesi bir adım atmış olabileceğini söyledi: “Putin kesinlikle Noel’de de aynı şeyin yaşanmasını istemiyor.”

Editör: Yadigar Hanım