Bugün sabah saatlerinde Özdağ ve ekibinin şehre girilmesine izin verilmedi.

Sınıra gideceklerini ve sembolik bir adım atacaklarını söyleyen Özdağ, yolda çekilmiş bir fotoğraf paylaşarak "700 bin Suriyelinin yaşadığı Hatay’a Zafer Partisi giremeyecekmiş” diye yazdı.

Özdağ, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Hatay’a yoldayız. Jandarma ve polis Erzin’de yolu kesmiş. Hatay valiliği 4 gün bütün etkinlikleri iptal etmiş. Zafer Partisi’nin Hatay’a girmesini yasaklamış. 700 bin Suriyelinin yaşadığı Hatay’a Zafer Partisi giremeyecekmiş"

Hatay İl Emniyet Müdürlüğü’nden Hatay Valiliği’ne yazılan yazıda yasaklama kararı gerekçesi olarak şu gösterildi:

“İnternet üzerindeki sosyal medya paylaşımları ve açık kaynaklar üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde, Twitter sosyal medya paylaşım sitesinde Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın, 26 Haziran 2022 tarihinde Zafer Partisi Adana 1. Olağan İl Kongresi’nde yaptığı konuşmada, “Türkiye sınırındaki mayınların sökülmesiyle sonuçlanan Ottawa Antlaşması’ndan da geri çekileceğiz. Yarın arkadaşlar Hatay’a gidiyorum. Türkiye-Suriye sınırına iktidara geldiğimizde tamamlanmak üzere ilk mayını yerleştireceği. Buradan da bütün dünyaya duyuruyoruz” şeklinde açıklamalarda bulunduğu tespit edilmiştir.”

BAKAN SOYLU'YA YANIT

Özdağ, Twitter'dan paylaştığı videoda kendisini eleştirilen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya da yanıt verdi. Soylu beni uluslararası suç örgütlerinin maşası olmakla suçlamış" diyen Özdağ, şu ifadeleri kullandı:

Oğlum Süleyman yine işini yapmamışsın. Uluslararası istihbarat örgütleri diye bir şey olmaz, yabancı servisler olmaz. Sen tabii bunu sorunlu ve ilişkili olduğun uluslararası suç örgütleriyle karıştırıyorsun. Sen beni değil sen bütün sistemin gelse herhangi bir yabancı servisle doğrudan veya dolaylı hiçbir ilişkim olduğunu gösteremez. Çünkü yok. Çünkü devletimiz her şeyi çok iyi biliyor. Ama sen uluslararası suç örgütleriyle ilintili kriminal bir adamsın. Genel başkan yardımcısıyken daha Yüksekova’ya geldiğin zaman hangi baronlarla görüştün? Sen zannediyorsun ki sen herkesi izliyorsun. Ya devlet seni kaydediyor oğlum anlamadın mı hala sen? [...] Ben şimdi sınıra gidiyorum. Orada sembolik bir adım atacağız. Hadi engelle bakalım. Sen içişleri değil, sen suçişleri bakanısın. Bir gün hak ettiğin cezaları alacaksın.

'KARARI PROTESTO ETMEK İÇİN TÜM VATANDAŞLARIMIZI DAVET EDİYORUM'

İlçeye alınmamasına tepki gösteren Özdağ, daha sonra da "Yüzbinlerce sığınmacı ve kaçağın istilası altındaki bir Türk şehri olan Hatay'a Zafer Partililer alınmıyor. Bu kanunsuz, bu akılsız kararı protesto etmek için, Adana, Mersin, Gaziantep ve Hatay'da yaşayan tüm vatandaşlarımızı buraya davet ediyorum" açıklaması yaptı.

'SINIRA MAYIN YERLEŞTİRECEĞİZ' DEMİŞTİ

Özdağ, Suriye sınırındaki Hatay’ın Reyhanlı ilçesine gideceğini belirterek, “Reyhanlı’da, Türkiye-Suriye sınırına, iktidara geldiğimizde tamamlamak üzere ilk mayını yerleştireceğiz” diye konuşmuştu.

Soylu’ Özdağ’a, "Bugün Gazi Meclisimizde milletvekili demeye de ağzım dilim varmıyor da birisi, yani kullanılmaya çok müsait olan, kullanılan, uluslararası istihbarat örgütlerinin maşası olmuş birisi diyor ki; 'Elime mayın alıyorum, mayınla beraber Hatay sınırına gideceğim.' Hatay sınırına mayın döşeyecekmiş. Meczup desen meczup, aklını kaybetmiş desen aklını kaybetmiş. Ya ne yapmaya çalışıyorsun? Fikrin, zikrin düşüncen ne?” diye yanıt vermişti.

OTTAWA SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Ottawa Antlaması, 1 Mart 1999 tarihinde yürürlüğe girdi. Dünyada büyüyen mayın sorununa karşı; anti-personel mayınlarının kullanılması, stoklanması, üretilmesi ve transferinin yasaklanması ve imhasına dair sözleşme, 146 ülke tarafından imzalandı.

Türkiye'nin "Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme"ye (Ottawa Sözleşmesi) katılmasına ilişkin yasa, 12 Mart 2003 tarihinde Meclis'te kabul edildi. Sözleşme Türkiye açısından 1 Mart 2004'te yürürlüğe girdi.

Ottawa Sözleşmesinin tamamı için tıklayınız

Editör: Umut ACAR