GİMDES Genel Sekreteri ve Teknik Bilim Kurulu Üyesi Hayrettin işbilir  yufkada olan tehlikeyi açıkladı.son zamanlarda çok araştırılmaya başlanan sistainin içeriğini anlattı.
sistain nedir?
 Sistain (Cys, C) proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biridir. Sistain ilk olarak 1899’da hayvan boynuzundan izole edildi.
Sistain’in kökeni, insan saçı, domuz kılı, sığır boynuzu, kuş tüyü ve petrol ürünleri ve sentetik malzemedir. Sistain yalnızca Japon, Çin ve Almanya’da üretilmektedir. İnsan saçı en ucuz olduğu için de en çok insan saçından üretilmektedir.beyaz bir maddedir gördüğünüzde tuz zannedilir.İnsan saçı ve domuz kılından yapılır.
Kullanım kısmının başında yufkalar geliyor incecik açılsın ama yırtılmasın diye kullanılıyor.
Teknik bilgi gerekirse, unun içerisinde guluten diye bir madde vardır. Bunların arasında disülfit bağları vardır. Sistain bu bağları kırar gulutenin gevşemesini sağlar.Yapı sağlamdır,gevşektir. İncecik açılır yapı sağlam olduğu için de yırtılmaz. Evde açılan yufkaları yufkacı kadar ince olmamasının sebebi sistaindir. Yufkacı kendi kullanmasada %90 ından fazlasında sistain  vardır. Bunu yufkacu kullanmaz un fabrikası kullanıyordur. Yufkalık un,baklavalık un gibi.. Bin de 3 ün altında olan maddeler paketlerin arkasında yazmadığından sistain yok zannederiz. Yardımcı madde statüsündedir. Yardımcı maddelerin yazılması şart değildir.Bunlar yasal boşluklardır. Vatandaş olarak haklarımızı bilirsek bakanlıklara müsbet anlamda bildiride bulunursak,bakanlıklar bunlarla ilgili müfredatı değiştirirler halkın istediği usulle yazmaya başlarlar diye düşünüyoruz.
Biz sistaini yufkadan,börekten,baklavadan yiyoruz.Pizza hamurları biraz süngerimsi yapıdır, pizza hamurlarındada vardır.  Bunu pizzacılar kendi kullanmaz ununda bulunur.

Editör: Habererk Com