Birçok medeniyete tarih boyunca ev sahipliği yapmış olan Uşak, özellikle antik dönemdeki adı ‘Temenothyrea’ olarak birçok tarihi belgeye adını yazdırmış bulunuyor. Friglerden Lidyalılara kadar birçok medeniyetin kurulduğu Uşak toprakları, son olarak Osmanlı İmparatorluğu ve akabinde de Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bir şehir olarak varlığını sürdürüyor. Ancak Uşak’ı tanımak için tarihini bilmek yetmiyor.

Uşak Haber’in haberine göre Uşak’ı tanımayan ve Uşak’ı tanımak isteyenlerin aklında dönem dönem bazı soru işaretleri oluşuyor. Birçok tarihi kalıntının bulunduğu Uşak’ın iklimi ve coğrafi yapısı ile bölgede en çok yapılan sanayi üretimi bu soruların başında geliyor. Üstelik şehrimiz Uşak’a yeni taşınacak olan birçok kişi için Uşak’ın yaşam maliyeti de önem taşıyor. Peki Uşak hangi bölgede, pahalı bir şehir mi, deniz var mı, iklimi nasıl?

UŞAK HANGİ BÖLGEDE YER ALIYOR?

Türkiye Cumhuriyeti’nin 81 vilayetinden biri olan Uşak, Ege Bölgesi’nde yer alıyor. Merkez ilçesi de dahil olmak üzere toplamda 6 ilçenin bulunduğu Uşak’ta 72 mahalle ve 245 köy yerleşim alanı yer alıyor. Diğer ilçelere göre büyü olan Merkez ilçenin 83 köyü bulunurken; 29 adet de mahallesinin olduğu biliniyor.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün 2020 yılı verilerine göre Merkez ilçe nüfusu 256 bin 50 kişi olan Uşak’ın 2022 verilerine göre Merkez ilçedeki nüfusu 375 bin 454 kişiye ulaşmış bulunuyor. Ege Bölgesi’nin hızla büyüyen illerinden biri olan Uşak’ın iklimi ve coğrafyası da merak ediliyor.

UŞAK’TA DENİZ VAR MI, İKLİMİ NASIL?

Uşak’tan Sonda Dakika Uşak Haberleri gelişmelerin aktarıldığı www.usakhaber.com da yer alan bilgiye göre, Ege ve İç Anadolu bölgeleri arasında bir geçiş özelliği gösteren iklime sahip olan Uşak, Ege Bölgesi’nde yer alsa da İç Anadolu Bölgesi’ne sınır olması nedeniyle bu bölgenin ikliminden de etkileniyor. İç kesimde kalması nedeniyle daha çok kara ikliminin hüküm sürdüğü Uşak’ta kışları hem uzun hem de sert geçiyor.

Kışları soğukken, yazları tam bir Ege ili gibi sıcak geçen Uşak’ın verilere göre senelik yağış miktarı 430 mm ile 700 mm arasında oluşuyor. Yıl boyunca sıcaklık -24 derece ile +39,8 derece arasında geçerken, 0 derecenin altındaki sıcaklıklar ortalama 70 günü kaplıyor. Denize kıyısı olmayan Uşak’ın yüzde 38’ini orman ve fundalıklar kaplarken; yüzde 35’ini ekili alanlar, yüzde 24’ünü ise çayır ve meralar oluşturuyor.

Ege Bölgesi ile Batı ve Orta Anadolu’yu birbirine bağlayan Gördes-Uşak platosu üzerinde kurulu olan şehrin özellikle kuzey, kuzeydoğu ve doğu kesimlerinde dağlar yer alıyor. Güneybatı kısmında yüksekliği 1000 metrenin altında olan ovaların yer aldığı Uşak; Murat Dağı, Bulkaz Dağı, Elma Dağı, Ahır Dağı gibi dağlar ile Banaz, Uşak, Sivaslı, ve Sirge gibi tarım ovalarına ev sahipliği yapıyor.

UŞAK PAHALI BİR ŞEHİR Mİ?

Yunuslar turistlere gösteri yaptı Yunuslar turistlere gösteri yaptı

Uşak (Tekstil) Organize Sanayi Bölgesi ve Karma (Deri) Organize Sanayi Bölgesi’nin bulunduğu Uşak’ta sanayi önemli oranda gelişmiş bulunuyor. Bu nedenle iş olanağının olduğu Uşak şehrinde tarım da yapılıyor. Özellikle iplik, ham ve baskılı bez, elyaf, battaniye, deri, seramik ve halı üretiminde öne çıkan Uşak, tarımda ise şeker üretiminde öncü kentler arasında yer alıyor.

Birçok mega kente göre daha uygun bir yaşam maliyeti olan Uşak Merkez’de bugün itibariyle ev kiraları 6 bin TL ile 12 bin 500 TL arasında değişiklik gösteriyor. Aynı zamanda eğitim açısından da olanaklar sunan şehirde 2006 yılında eğitime başlayan Uşak Üniversitesi’nin yanı sıra 127 adet ilk ve ortaöğretim ile mesleki ve teknik eğitim veren okul bulunuyor. Öte yandan Banaz, Eşme, Karahallı, Sivaslı ve Ulubey gibi Merkez olmayan ilçelerde yaşam biraz daha uygun sağlanabiliyor.


 

Kaynak: https://www.usakhaber.com/gundem/usaki-tanimadan-karar-vermeyin-iklimi-bolgesi-ve-yasam-maliyetine-dikkat-4481

Editör: İsmail Türk