Türkiye 6 Şubat gecesi merkez üssü Kahramanmaraş olan iki büyük depremle büyük yıkım yaşadı. Kahramanmaraş depreminin ardından beşik gibi sallanan ülkemizde olası İstanbul depremi de yeniden gündeme geldi. Deprem bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy da stres kaşıyan fayları harita üzerinden açıkladı.

Yeniçağ'dan Merve Kızılalp'in haberine göre, Üşümezsoy, haritada riskli bölgeleri kırmızı ile işaretledi. Üşümezsoy, Bursa ve Balıkesir'e dikkat çektiği açıklamasında, "Kuzey Marmara çerçeve fayı, ölü bir faydır. Bu fayda stresin yoktur. Ölü fay hattı beyaz çizgi ile gösterilmiştir. Depremden sonra "bu beyaz çizgi ile gösterilen fayda (Adalar fayı, Silivri kuzey kenar fayı ve Tekirdağ kuzey kenar fayında) 3 tane 7'nin üzerinde deprem olacak 30 yıl içinde" deniyor ancak bu fay stres olmadığı faylardır. Diğer taraftan ise Adalar fayının Çınarcık fayı çukurluk üzerindeki ada fayının uzanımı ile uzanımıyla orta sırta doğru giden kesiminden 30 kilometre kadar bir bölümü aktif fay olarak alıp Kumburgaz çukurundaki 30 kilometrelik bir fay ile birleşerek 50-60 kilometrelik bir fay 7 ve 7.2'lik bir deprem tezini çürütmektedir" ifadelerine yer verdi.

"O BÖLGELERDE RİSK YOK"

Riskin olmadığı fayların altını özellikle çizerek vatandaşları bilgilendirmek isteyen Üşümezsoy "Adalar payına ait bütün fay kuşağı beyazla gösterilen ölü faydır. O nedenle Büyükçekmece ile Yeşilköy arasında riski taşıyan bir bölge yoktur" dedi.

Haritadan da faydalanarak yeni deprem olma ihtimali olan yerleri gösteren deprem bilimci şu noktalara dikkat çekti:

"1953 yılında Yenice Gönen fayı kırıldı onun batıdaki devamı Edremit Körfezi de 1944'te doğudaki devamı ise Manyas fayı 1964'te kırıldı Manyas Ulubat Fayı civarında stres var Uludağ fayı 1855'te 2 depremle kırıldı ama İnegöl fayın da stres var."

Dün Marmara Denizi'nde meydana gelen 3 büyüklüğündeki depremin de yerini gösteren Üşümezsoy, açıklamalarının dikkate alınması gerektiğini belirterek, haritada İmralı fayının ucundaki sarı dairenin dün sabah meydana gelen depremin olduğu alan olduğunu söyledi.

Editör: Yadigar Hanım