Uygur Hareketi Müslüman Uygurlara karşı yürütülen soykırımcı politikaları ‘radikalizm ve terörle mücadele’ çabası olarak göstermeye çalışan Bachelet’i istifaya çağırdı. Bachelet’in, Çin’in propaganda makinası gibi konuştuğunun altını çizen Rushan Abbas, ‘‘Pekin rejimini aklamak için elinden geleni yapan Bachelet, tecavüz, köle işçiliği, zorla kısırlaştırma, kürtaj ve soykırımla ilgili tek kelime etmedi’’ ifadelerini kullandı. ‘‘Müslüman Uygurların kanı Bachelet’in elindedir’’ diyen Abbas, ‘‘Kendisi de siyasi bir mahkûm olduğu ve inançları nedeniyle işkence gördüğü için Bachelet’le ilgili umutlarımız vardı. Adil davranacağını düşündük. Fakat o, Çin komünist rejiminin soykırımını ve insanlığa karşı işlediği suçları meşrulaştırıp akladı. İstifa etmesi şart’’ şeklinde konuştu.

Öte yandan ABD yönetimi de daha önce Bachelet’in Doğu Türkistan ziyaretiyle ilgili kaygılarını dile getirmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından yapılan açıklamada, "Pekin makamlarının ziyaret sırasında dayattığı koşulların, soykırım ve insanlığa karşı suçların devam ettiği Doğu Türkistan da dahil olmak üzere Çin'deki insan hakları ortamının tam ve bağımsız bir şekilde değerlendirilmesine izin vermemesinden endişe duyuyoruz" ifadeleri kullanılmıştı.

SOYKIRIM BELGELERLE DEŞİFRE OLDU

Çin rejiminin, Müslüman Uygurlara uyguladığı sistematik işkenceyle ilgili olarak geçtiğimiz günlerde BBC tarafından yayımlanan belgeler büyük yankı uyandırmıştı. Toplama kamplarının yer aldığı Sincan Bölgesi’ndeki polis bilgisayarlarının ‘hack’lenmesi sonucu elde edilen binlerce fotoğraf ve belge, Pekin’in uluslararası topluma anlattığı ‘eğitim kampları’ hikâyesinin tamamen yalan olduğunu ortaya çıkarmıştı. Belgelere göre Müslüman Uygur’lar en ağır cezalarla karşı karşıya kalıyor, işkenceye uğruyor. Çin polisinin iç yazışmalarına göre, kamplardaki tüm alanlarda silahlı subaylar bulunmak zorunda. Gözetleme kulelerinde ise makineli tüfek ve keskin nişancılar yer alıyor. Kaçmaya çalışanlar vurularak öldürülüyor. Kamplarda tutulan Müslüman Uygurlar hastaneye sevk edilirken gözleri bağlanıyor ve elleri kelepçeleniyor.

Editör: TE Bilişim