Habererk / Göktürk GÜNGÖR

sessiz istilaDünyanın en büyük uyuşturucu tedarikçisi ülkelerinden: Afganistan

Taliban'ın yönetimine geçmeden önce Afyon üretiminde ve tedariğinde birinci sırada yer alan Afganistan, Taliban yönetiminde de birinciliğini korumaya devam ediyor.

''Dünya genelinde uyuşturucu maddesinin yüzde 80'i Afganistan'daki afyon maddesinden üretiliyor. Afganistan'daki afyondan üretilen Heroin maddesi, Avrupa pazarının yüzde 95'ini oluşturuyor.''

2021'de yüzde 8 artış.

UNODC'in yayımladığı 16 Kasım 2021 tarihli bir raporda, Afganistan'ın 2021'de 6 bin 800 ton afyon hasat ettiğine yer verdi. Raporda, Afgan afyonlarından elde edilen gelirin 1,8 milyar ila 2,7 milyar dolar arasında olduğu belirtildi.

UNODC tarafından 16 Kasım 2021 tarihinde yayımlanan rapor da yaklaşık bir milyon Afgan'ın (15-64 yaş arası) uyuşturucu bağımlısı olduğunu gösteriyor. Bağımlılar ülkenin toplam nüfusunun yüzde 8'ini oluşturuyor.

BM'nin raporuna göre, afyon bağımlıların sadece yüde 10'u tedavi görebiliyor. 1 milyondan fazla Afgan uyuşturucu tedavisi görmedi.

2017 ve 2021 yılları arasında Afganistan'da yetişen afyonun yüzde 90'ının, karayoluyla Asya ve Avrupa ülkelerine taşındığı söyleniyor.

Taliban yönetiminin son zamanlarda ülkedeki bu uyuşturucu furyasına son vermek için operasyonlar yaptığını görmekteyiz. Ülkeden göç etmek zorunda kalan Afganlar'ın sırtlarında küçücük çantalar ile zor şartlar ve koşullarda ülkeler arası yolculukları merakını koruyor.

Editör: Göktürk Güngör