Türkiye’de uyuz hastalığı vakalarında son dönemlerde artış olduğu bildirildi. Özellikle mağazaların giyinme kabinleri, oteller, yurtlar, toplu taşıma araçları, kışla ya da okullarda ortak kullanılan eşyalarla bulaşma riskinin daha yüksek olduğunu ifade eden uzmanlar, ülkeye kontrolsüz giren göçmenler ve turistlerle de vakaların arttığını söyledi.

Son birkaç aydır kaşıntı sebebiyle hastanelere başvuruların arttığını dile getiren uzmanlar, kaşıntı şikayetiyle gelenlerin çoğunda uyuz hastalığına rastladıklarını kaydetti. Göçmen hareketleri ve yaz tatili nedeniyle başka ülkelere seyahat edenlerin hastalığın yayılmasına neden olduğunu bildiren uzmanlar, ciddiye alınması gereken hastalık hakkında şu bilgileri verdi:

“Türkiye’de son yıllarda büyük bir artış gösteren uyuz hastalığı, dünyada da salgın halinde gözükmeye başladı. İnsan derisi altında yaşayan ve tüneller kazarak gezen bir parazit olan uyuz, 15-20 yılda bir tüm dünyada salgın halinde gözükebilir. Erkek kadın ayrımı yapmadan toplumun her kesiminde görülebiliyor. Özellikle toplu yaşam alanlarının olduğu yerlerde, yurtlarda, okullarda, otellerde, kamp yerlerinde, giyinme kabinlerinde bulaşma riskleri daha fazla. Toplu kullanılan eşyalar, mağazaların giyinme kabinlerinde denenen kıyafetler, otel ve yurtlardaki yataklar, çarşaflar, yastık ve havlular nedeniyle özellikle bulaşma riskleri artıyor. Aynı kıyafetlerin giyilmesi, aynı ortamda bulunma, bulaşma sebebi.”

Parazitlerin sadece insandan insana bulaştığına dikkat çeken uzmanlar, hastalığın tedavisinin yanı sıra giysilerin kaynar su ile yıkanıp ütülenmesi tavsiyesinde bulundu. Uzmanlar, “Hatta giysilerin kapalı bir poşet içerisinde bir hafta süreyle bekletmesini öneriyoruz. Evde bir kişide parazit varsa tüm aile bireylerinin tedavi olmasını öneriyoruz. Yoksa hakikatten tedavi çok güçleşiyor ve sonuç almamız da zorlaşıyor” uyarısında bulundu.

Uyuz vakalarının artması, “Toplu kullanım alanları denetleniyor mu?” sorusunu da gündeme getirdi.

Deri ve Zührevi Hastalıklar Derneği Başkanı Prof. Dr. Emine Derviş, son zamanlarda uyuz hastalığında artışa dair bilgiler aldıklarını kaydetti. Dermatologların da günde değişik oranlarda artıştan bahsettiğini bildiren Derviş, hastalığın önüne geçebilmek için öncelikle oteller, yurtlar, mağazalar, toplu taşıma araçları gibi insan temasının olduğu alanların denetlenerek sürekli dezenfekte edilmesi gerektiğini ifade etti.

Uyuz ve yanı sıra mantar gibi deri yoluyla bulaşan hastalıklara karşı özellikle otel, okul, yurt, kışla gibi toplu yaşanılan alanlarda ve bunun dışında ortak paylaşımlarda dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Derviş, “Kıyafet, havlu, çarşaf, yatak gibi paylaşımlarda bulunmamak gerekir. Bunun dışında alınabilecek pek özel bir önlem yok, Ancak, bu tür toplu kullanım alanlarının temizliği, bireylere özel eşyalar kullanılması ve denetim, hastalığın yayılmasını engellemede son derece önemli" diye konuştu.

Editör: Yadigar Hanım