Meydana adı verilen Şeyh Said'in "Bir Türk öldürmek yetmiş gavuru öldürmekten üstündür" sözü hatırlatılarak alınan kararın yanlış olduğu vurgulanan paylaşımlarda, "Diyarbakın Dağkapı meydanının adı toplantıya katılan AKP'li üyelerin oy birliğiyle 'Şeyh Said Meydanı' oyarak değiştirilip Şeyh Said anıtının dikilmesine karar verildi. Dünyanın hiçbirülkesinde geçmişte kehdisine karşı ayaklanmış bir terör liderinin ismi meydanlara verilip anıtı dikilemez" ifadelerine yer verildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi kentin tarihi meydanı olan Dağkapı Meydanı’nının adını geçtiğimiz aldığı kararla Şeyh Said Meydanı (Qada Şex Seid) olarak değiştirmişti. Kararın ardından Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, büyük acı, travma, katliam ve hukuksuzluklar yaşadıklarını belirterek, “Bu kararla büyük bir yüzleşmenin adımını atıyoruz. Meclisin bugün büyük bir tarihi yanlışın bir parça da olsa düzeltilmesi adına önemli bir karara imza atmıştır” açıklamasında bulunmuş, AK Parti Meclis grubu adına söz alan Muhammed Akar ise "Tek parti rejiminin mahkemeleri tarafından tezyif edilen Şeyh Said efendi ve bütün arkadaşlarını rahmet ve şükranla anıyorum. AK Parti grubu olarak böyle bir isim değişikliğini destekliyoruz. meydanın silüetini bozan yapıların yıkılması ve yeniden düzenlenmesi gerekiyor" şeklinde konuşmuştu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi’nde İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’nın tezkeresi ile DBP Meclis Grubu’nun önergesinde ise “Söz konusu alan 1925 yılında İstiklal Mahkemesi tarafından 47 arkadaşıyla birlikte idam edilen Şeyh Said ve arkadaşlarının defnedildikleri alandır. Bu trajik hadiseye dikkat çekmek ve halk arasında kullanılan meydan isminin tescil edilmesi için bu şekilde isimlendirilmesi" önerildi.

Demokratik Bölgeler Meclisi DBP Meclis grubu adına söz alan Zahit Çiftkuran'ın sadece Şeyh Said’in asıldığı yerin değil dedelerinin bulunduğu türbelerin de üzerinde durulması gerektiği, türbelerin yerlerinin bulunması için meclisin çalışma yapması gerektiğini vurguladığı toplantıda yapılan oylamada Dağkapı Meydanı’nın adının adının Şeyh Sait Meydanı olarak değiştirilmesi kabul edildi.

Editör: Yadigar Hanım