Sigara üreticisi Philip Morris (PMI), İngiliz astım ilacı üreticisi Vectura'daki hissedarların yaklaşık yüzde 75'inin desteğini alarak Vectura'yı yaklaşık 1 milyar sterlin karşılığında satın aldı.

Tütün ürünleri sektöründen sağlık ürünlerine geçme planı yapan PMI'ın CEO'su Jacek Olczak, "Vectura'yı satın alarak önemli bir dönüm noktasına ulaştık ve teklifimizi koşulsuz hale getirmek ve PMI'ı çoğunluk hissedarı yapmak için gereken yüzde 50'yi aşarak şirket hisselerinin yüzde 74'ünü almaktan memnuniyet duyuyoruz" dedi.

Philip Morris, anlaşma için yasal izinleri ve Vectura yönetim kurulunun onayını aldı, ancak sağlık sektörü, bir tütün şirketinin sigaraların neden olduğu hastalıkları tedavi ederek para kazanması fikrini sorguluyor.

Satın alma işlemi, sosyal medyanın da gündemine girdi. Kararı eleştiren pek çok kullanıcı, bunun vahşi kapitalizm olduğu yorumları yaptı.

Bilgi Seli isimli bir kullanıcı ise "Marlboro'yu üreten Philip Morris astım hastaları için inhaler üreten Vectura'yı 1 milyar sterline satın aldı. Yani artık Philip Morris sadece sigara içen insanlardan değil sigaranın hasta ettikleri insanlardan da para kazanabilecek. Vahşi kapitalizm nedir? Tam da budur" paylaşımı yaptı.

Editör: Yadigar Hanım