HABERERK/ÖZEL HABER

Son dönemde valiler sıkça gündeme gelmeye başladı.Bunun sebebi ise valilerin ve valilik sosyal medya hesaplarının şehirlerine gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve AK Parti'yi öven paylaşımlarda bulunmaları.Bu konu akıllara valiler devleti mi temsil eder yoksa hükümeti mi sorusunu getirdi?

Bu sorunun cevabı yaklaşık 5 yıl önce değiştirilen yasanın içerisinde saklı.Daha önce “Vali, ilde devletin temsilcisi” olarak tanımlanırken, bu tanım 5 yıl önce KHK ile “Vali, ilde Cumhurbaşkanı’nın temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır” diye değiştirildi.

Son dönemlerde bazı valilerin ve kaymakamların siyasetçi gibi davranmalarının, yasalarda yapılan değişiklikten kaynaklandığı ortaya çıktı. İl İdaresi Kanunu'ndan “Devletin valisi” tanımı kaldırıldı. Kanunda Valilerin, Cumhurbaşkanıyla göreve gelip, görevinin bitmesiyle valiliğin de sona ermesi ya da görev süresi dolmadan da görevden alınması hükmü yer alıyor.

22szt10b_ist_izm_ant_trb_ank_adn

Türk İdareciler Derneği'nden yetkili bir isim yapılan bu değişiklikten muhalefetin bile yeterince bilgi sahibi olmadığını kaydetti ve şunları söyledi: 

“5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 9 maddesinde ‘Vali, ilde Devletin ve hükümetin temsilcisi ve ayrı ayrı her bakanın mümessili ve bunların idari ve siyasi yürütme vasıtasıdır' deniliyordu. 2 Temmuz 2018 çıkarılan 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile bu madde değiştirildi.

Yeni haliyle, ‘Devletin  temsilcisi' çıkarıldı, yerine ‘Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtası' olarak tanımlandı. Yetkili sözlerine şöyle devam etti: “Yeni sistemde bu arkadaşlarımız Cumhurbaşkanının atadığı ve ona karşı sorumlu kamu görevlileridir. Yani, Devlet temsili gibi hukuki bir statüleri yoktur. Bu durum bilinirse kim niye öyle yahut böyle davrandı diye eleştiride bulunmazlar.”

Muğla Valiliği paylaşımda bulunmuştu

Muğla Valiliği'nin resmi twitter hesabı AKP videosunu sosyal medya hesabından paylaştı. Valilik videoyu, “Muğla aşkı içimizde hiç bitmeyecek, Recep Tayyip Erdoğan” ifadesiyle paylaştı.

Bunun üzerine CHP'den Özgür özel çok sert bir açıklama yaparak;

"Cumhurbaşkanı partili olursa, valiler de partilerin il başkanı gibi davranır demiştik. Vali Orhan Tavlı'ya bu hatırlatmayı yapmamız zorunluluk oldu. Muğla Valisi olduğunuzu unutmayın, AKP'ye hizmet etmek istiyorsanız, buna uygun makamlar var, valilik bunlardan biri değil." dedi.

Son olarak Bursa Valisi Yakup Canpolat çağrıda bulundu

Bursa Valiliği yayınladığı genelge ile ilçedeki tüm kaymakamlıkların ve kamu çalışanlarının toplu açılışa katılmasına özen göstermye davet etti.

parti-devleti-manzaralari-bursa-valiligi-genelgeyle-kamu-calisanlarinin-erdogan-in-mitingine-katilmasini-istedi-1188

Bursa Valisi Yakup Canpolat ise kendi resmi hesabından yayınladığı mesajla tüm halkı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bursa'da yapacağı toplu açılışa yönlendirdi. Ekran Alıntısı-4

Editör: Fatih Savuk