Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) belirlediği Türkiye’nin en çok güneş alan ve “Yıllık ışınım şiddeti değerinin” en yüksek olduğu illerin başında gelen Van'a güneş enerjisi santrallerinin kurulumu devam ediyor. Bölge halkı, tarım ve hayvancığılın bitme noktasına geldiği gerekçesiyle santrallere tepkili.

EPDK'nın güneş enerjisinden elektrik üretilebilecek bölgeler arasında belirlediği 28 il arasında Van en yüksek ikinci kota sırasında bulunuyor. Şirketler, Edremit, Tuşba, Erciş ve İpekyolu ilçeleri başta olmak üzere bölgedeki birçok alana GES’ler kurmaya başladı. Ancak bölge halkı Edremit'in Kıyıcak, Çiçekli, Bakımlı, Yukarı Doğanlar, Engil köyleri, Tuşba'nın Arısu ve Atmaca köyleri ile Erciş merkeze kurulan çok sayıda GES'in meralara kurulmasına tepkili.

İki yıl önce kurulmaya başlayan GES’ler nedeniyle bölgede tarım ve hayvancılığın durma noktasına geldiğini vurgulayan köylüler, bu nedenle geçinemediklerini aktardı. Besicilerin hayvanlarını sattığını, tarım arazilerinin ise boş bırakıldığı bölgede üreticiler, “Mera alanlarımıza santral yapıldı. Otlak alanlarımız istimlak edildi. Hayvanlarımızı satmak zorunda kaldık. Buğday ekiyorduk, artık onu da ekemiyoruz. Diktiğim ceviz ağaçlarını bile kaldıracaklar. GES'leri istemiyoruz. Defalarca protesto ettik, istemediğimizi belirttik ama bizi kimse dinlemiyor. Sorunumuza çözüm bulma yerine itiraz ettiğimizde 'para cezası vermediğimize dua edin' diyorlar. Ne yapacağımızı bilmiyoruz, elimiz kolumuz bağlı bekliyoruz” şeklinde görüş belirtti.

Editör: Yadigar Hanım