Değerli okuyucularım vatandaşın aç olmasıyla 6'lı masanın ne ilgisi var diyeceksiniz. Çok ilgisi var. Anlatacağım onu da.

En son 6'lı masayı oluşturan liderler Cumartesi günü Saadet Partisi'nin ev sahipliğinde bir araya geldi. İktidar yandaşı medya hemen hopladı... Hoplayanlar arasında AKP'li Savcı Sayan da var. Neymiş efendim bir aday çıkartamayan 6'lı masa yarın iktidar olursa Bakanlar Kurulu'nu 2 senede çıkartırmış.

Savcı Bey daha kurduğunuz rejimi bilmiyorsunuz.

Birincisi; Savcı Bey ve onun gibi düşünen AKP'liler sizin rejiminiz 'şahıs rejimi' olduğu ve yetkileri çok olduğu için 6'lı masa adaylıkta temkinli hareket ediyorlar olmasın sakın!

*

Aslında ben AKP'lileri değil muhalif kanattaki hem olumlu hem de olumsuz ifadeleri yazacaktım. Ama iktidar cephesinden gelen homurtuları paylaştım ki muhaliflerin 6'lı masayı eleştirirken onlarla aynı ağzı kullanmaması gerektiğinin altını çizmek için yazdım.

*

Muhalif kanattaki eleştirilere gelelim.

Bir kanat diyor ki: Belirsizlik siyasi arenada iyi değildir.

Diğer bir kanat ki, bu ağırlıkla muhalif cephede: Adayın belirlenmemesi iktidar ve destekçilerinde konuyu olabildiğince kullanmayı getiriyor. Ki Savcı Sayan gibi örnekler ortada... Yani toplumun gözünde 6'lı masayı küçük düşürmede kullanılan şu kozlar gibi: Bunlara oy vermeyin, bir aday bulamayan ülkeyi yönetemez.

İkincisi, aslında mantıklı ama mantıklı olması doğru olduğu anlamına gelmiyor.

Gelelim başlığımdaki eleştiriye. Bunu bilerek üçüncü demedim başlı başına bir konu olduğu için.

Vatandaş açken muhalefetin büyük çoğunluğunu temsil eden 6'lı masanın adayını belirlememesi veya adayını geciktirmesi vatandaşta 'bir an önce adayınızı belirleyin' ve 'bizim açlığımıza yani ekonomik sorunlarımıza çare üretin' eleştirilerini beraberinde getiriyor. Elbette muhalefet iktidarda çare üretmez ama hem iktidara alternatif olmakta projelerini ortaya koyabilir hem de iktidara caydırıcı muhalefet olabilir. Malum vatandaşın gözünde Cumhurbaşkanlığı makamı her şeyin başı olduğu için önemli... 'Millet yeni sistemi bilmiyor' eleştirileri bu anlamda doğru değildir. Bakın vatandaş 6'lı masanın Cumhurbaşkanı adayını merakla bekliyor. Ama bu kim olacak diye değil. Aday, ekonomiye ne çare olacak diye bekliyor...

*

Peki, yazar bey senin görüşün ne diyecek olursanız yazıyorum...

Bakın AKP'liler dâhil neredeyse tüm görüşlere gerekçeleriyle birlikte yer verdim. Ki bunun adı gazetecilik oluyor.

Ve analizimi sonuna sakladım.

Benim görüşüm, adayın gecikmesini 'temkinli hareket ediyoruz' diyorsa bile 6'lı masa kamuoyuna 'aday önemli değil zaten ülkeyi 6 liderle beraber yöneteceğiz' mesajı vermelidir. Veya buna benzer gerekçeler topluma anlatılmalıdır.

Durum 'adayımız yıpranır' meselesi ise bunun da gerekçesinin açıkça topluma anlatılması lazımdır.

Bu anlatma da kanaatime göre Ali Babacan, Davutoğlu, Gültekin Uysal düzeyinde değil, 6'lı masadaki tüm liderler nazarında olmalıdır.

Benim 6'lı masaya eleştirim adayın gecikmesi değildir. Adayın gecikmesinin gerekçesinin topluma açık açık liderler nazarında anlatılmamasıdır. Belki parti yöneticileri açıklıyorlardır. Ama toplum parti yöneticilerini tanımaz parti liderlerini tanır.