Türkiye'de yabancılara 400 bin dolar karşılığında Türk vatandaşlığı verilmesi ve toprak satışına karşı tepkiler çığ gibi büyürken, sosyal medyada kampanya başlatıldı.

Seçimlerin tamamlanmasından artırdan yükseliş hızırı artıran döviz, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin açıklanmasından sonra ise uçuşa geçti. Haftanın ilk gününden itibaren daha piyasalar açılmadan dolar ve euro'nun arka arkaya rekor kırması, yabancılara konut satışını artırdı. 

Türkiye’de Mütekabiliyet Yasası 2012 yılında yürürlüğe girerek, 1 milyon dolar değerinde mülk satın alanlara Türk vatandaşlığı verilmesi hakkı tanınmıştı. Ancak söz konusu kanuna Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle müdahale edilerek, alt sınır 1 milyon  dolardan 250 bin dolara çekilmişti. Alt sınırın düşürülmesiyle on binlerce yabancının sadece mülk satın alarak aileleriyle birlikte Türk vatandaşlığı ve  pasaport alması tepkilere yol açınca, Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13 Nisan 2022 tarihinde yapılan kabine toplantısında alt sınırın 400 bin dolara yükseltilmesine karar verdi.

Türkiye’de son 5 yılda 20 bin konut alan yabancılar bu imtiyazı kullanarak Türk vatandaşlığı alırken, aileleri de Türk kimliği ve Türk pasaportu taşıma hakkı elde etti.

Bu gelişmelere ses yükselten vatandaşlar, sosyal medyada kampanya başlattı. İlk andan itibaren binlerce kişinin destek verdiği kamyanyada, yabancılara yönelik toprak ve gayrimenkul satışının tamamen kaldırılması gerektiği vurgulandı.

Editör: Yadigar Hanım