İzmir'de kuraklığa çözüm: 4 metrekarelik sera

İzmir'de kuraklığa çözüm: 4 metrekarelik sera
İzmir'de bir profesör, kuraklığa karşı evinin bahçesine kurduğu 4 metrekarelik serada sebze ve meyve yetiştiriyor.

İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde ikamet eden İzmir Ekonomi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi ve Risk Azaltma Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKOAYRA) Müdürü Prof. Dr. Gökhan Kılıç, evinin bahçesine kuraklık nedeniyle deneme amaçlı 4 metrekarelik bir sera kurdu. Bu serada çilek, patlıcan, maydanoz ve biber yetiştiriyor.

Prof. Dr. Kılıç, gelecek yıllarda sıcaklıkların daha da artacağını ve bunun susuzluk sorununu şiddetlendireceğini, gıda güvenliğini tehdit edeceğini belirterek, küçük seranın önemini vurguladı. 2 metre boyunda ve 2 metre eninde olan serada 220 kök çilek yetiştirdiğini, aşırı sıcaklar olmasına rağmen sağlıklı bir şekilde ürün aldığını ifade etti. Basit bir akvaryum motoru, evde kullanmadığı bir pervane, basit bir pil sistemi ve borularla oluşturduğu sulama sistemiyle başarılı olduğunu dile getirdi.

Bu küçük serayı daha da büyütmeyi planladığını belirten Prof. Dr. Kılıç, 'ileride daha da sıcaklık artacak. Sonuçta böyle yaşam standartlarını sürdürebilmek için buna ihtiyaç var. Bence bunu herkes öğrenmeye mecbur kalacak' dedi. Bahçesindeki mini serada biber, patlıcan, domates ve maydanoz ürettiğini, üzüm yetiştirdiğini ve ürün çeşitliliğini arttırmayı hedeflediğini söyledi. Sera sayesinde yaz kış ürün elde edebildiğini, damlama sulama sistemi, evdeki vantilatör ve basit lamba sistemleri kullandığını, 24 saat kamera sistemiyle uzaktan dahi kontrol edebildiğini anlattı. Akıllı prize bağlı akvaryum motoru ile günde sadece 6 dakika sulama yaptığını ve bu sayede su tasarrufu sağladığını belirtti. 8,5 yaşındaki oğlu Ege Kılıç da seranın kurulmasına katkıda bulunduğunu ve yaz boyunca bol çilek yediğini aktardı.

255926-2.jpg

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.