Sakura, kiraz çiçeği anlamına gelmektedir. Sakura aynı zamanda Japonya'nın en önemli simgelerinden biri olma özelliğini de taşımaktadır. Japonya'da yaşayan insanlara göre bu çiçek, ülkenin ulusal çiçeği olarak kabul görmektedir.

İyi şansı, sevgiyi ve baharı temsil eden Sakura ağacı yılın belli zamanında açar ve sadece 10 gün hayatta kalır. Bu nedenle Sakura, hem doğumu hem de ölümü simgelediği için hayatın kısalığını ve değerini de hatırlatır. Bu bilgilere ek olarak sakuralaın, samuraylar için adeta bir rehber görevi görevi olduğu da bilinmektedir. 

Ocak ayından Nisan ayına kadar kutlanıyor

Çiçeklenme ve Sakura festivali anlamına gelen Japon kültüründe 'Sakura Zensen' havaların ısınmasıyla birlikte ocak ayında Okinawa'da başlayıp Nisan ayına doğru Kyoto ve Tokyo'da oluşur. Sakura Zensen Japonya'nın 11 kentinde ikişer haftalık festivallerle kutlanmaktadır.

Festivalde çiçekler altında piknik yapma ve çiçekleri seyretme geleneği olan 'Hanami' Japonlar için yüzyıllardır süren bir gelenektir. Festival mart ayının son haftası başlayıp mayısa kadar sürerken festival zinciri her yıl yaklaşık 500 bin turisti Japonya'ya çekmektedir. İnsanlar önemli günlerini, ekonomi ve evlilik gibi durumları bu zamana göre ayarlamaktadır. Japonya topraklarında 200'den fazla sakura türü bulunurken diğer ağaçlardan farkı bu ağacın meyve vermemesidir. 

Sakura ağacı olan 9 ülkeden biri de Türkiye

Sakura, ülke dışına çıkartılamaz olduğu biliniyor. Ama 9 ülkeye farklı sebeplerden dolayı hediye edilmiştir. Türkiye'ye 1890 yılında Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya dostluk ziyaretinden dönerken fırtınaya yakalanarak yüzlerce denizcinin şehit olması anısına 2005 yılında İstanbul Kozyatağı'na sakura fidanları dikilmiştir.

Bugün ülkemizin çeşitli bölgelerinde Sakura bahçeleri bulunmaktadır. Ilıman iklimlerde yaşayabilen Sakuralar İstanbul'da; Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, Baltalimanı Japon Bahçesi, Emirgan Korusu'nda bulunmaktadır. İstanbulda her yıl mart ayının son haftası ile nisan ayının ilk haftaları arasında çiçek açan sakuralar bu kış daha ılıman geçtiği için tahmini tarih 20 mart ile 1 nisan arası denilebilir. Diğer bölgelerde; Isparta'nın Uluborlu ilçesinde, Kırşehir'in Kaman Japon Bahçesi'nde, Konya Kyoto Japon Parkı'nda ve Ankara Dikmen Vadisi gibi birçok bölgede kendinizi Japonya'da gibi hissetmeniz mümkün.

Editör: Bumin Kağan Muti