ÖSYM’nin 31 Temmuz’da düzenlediği KPSS sorularının sızdırılmasının yankıları devam ederken, şaibelerin odağındaki Yediiklim Yayınevi bir skandala daha imza attı.

Yediiklim Yayınları’nın daha önceki yıllara ait bir KPSS deneme kitabında Milli Mücadele’yi başlatanın Mustafa Kemal Atatürk değil, son padişah Vahdettin olduğu ortaya çıktı.

Soruda yer alan ifadelere göre, Vahdettin, Sevr antlaşmasını kabul etmeyerek Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarını Anadolu’ya gönderdiği belirtiliyor.

İŞTE O SORU:

KPSS'DE NE OLDU?

31 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleşen KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri sınavının ardından önemli bir iddia ortaya atıldı. Bazı sosyal medya kullanıcıları Yediiklim Yayınevi'nin deneme sınavlarında sorduğu soruların şıklarına kadar aynı olduğunu ileri sürdü. Olay sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Muhalefetin de Meclis gündemine taşıdığı iddialar ile ilgili ÖSYM ve Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklama yapıldı.

ÖSYM İDDİALARI KABUL ETMEDİ

ÖSYM açıklamasında, "2022 KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavı ile Eğitim Bilimleri Sınavı 31 Temmuz 2022 Pazar günü sabah ve öğleden sonra oturumlarında güvenli bir biçimde gerçekleştirilmiştir. Bazı sınav sorularının bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğuna ilişkin sosyal medya platformlarında ortaya atılan iddiaların incelemelerimiz neticesinde asılsız olduğu anlaşılmıştır" ifadelerine yer verildi.

ERDOĞAN İNCELEME TALİMATI VERDİ

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada ise "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2022 KPSS Lisans oturumundaki bazı sorulara ilişkin iddialarla ilgili Devlet Denetleme Kuruluna inceleme talimatı vermiştir. İnceleme en kısa sürede neticelenecek ve kamuoyu ile paylaşılacaktır" denildi.

ÖSYM BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI

Ardından gece yarısı Cumhurbaşkanlığı kararı ile ÖSYM Başkanı Aygün görevden alındı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Halis Aygün, Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanlığı kararıyla görevden alındı. Aygün’ün yerine Ali Bayram Ersoy getirildi.

SINAV İPTAL EDİLDİ

Bayram Ali Ersoy 31 Temmuz'daki sınavın iptal edildiğini duyurdu ve "6-7 Ağustos 2022 ve 14 Ağustos 2022'de yapılacak KPSS oturumları ertelenmiştir. İptal edilen ve ertelenen sınavlara ilişkin yeni takvim en kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacaktır" dedi.

Ersoy "Hiç arzu etmediğimiz şekilde iptal ve ertelemelere sebebiyet veren bu talihsiz süreçten dolayı tüm adaylardan özür diliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Yeni KPSS takvimi 17 Eylül'de başlayacaktır" diyen Ersoy, "Sınavı iptal edilen KPSS adaylarından, gireceği yeni sınav için herhangi bir ilave ücret talep edilmeyecektir." açıklamasını yaptı.

Ersoy ayrıca "Ortaya çıkan eksiklik ve aksaklıkları açık yüreklilikle kamuoyuyla paylaşıp, tedbirleri alarak ÖSYM'nin milletin kalbindeki yerini güçlendirmekte kararlıyız" diye konuştu.

Editör: Yadigar Hanım