“Her gün yemek mi yenir?”

“Sabah kahvaltı yaptık ya, şimdi neden yemek yiyoruz tekrar?”

“Tatlı yiyebilir miyim? Dondurma?”

“Iıııyyyhhh yine mi brokoli, hiç sevmiyorum.”

Bu ve bunun gibi daha pek çok sızlanmaları duyarız evlatlarımız tarafından. Onlar için özenle hazırladığımız yiyecekleri yemediklerinde de çok üzülürüz.

Peki yemek yemeyi sevmeyen çocuklara yemekleri sevdirecek birkaç ipucum var desem…

Eminim tüm ebeveynler olarak mutlu oluruz.

Evet, yemek yemeyi sevmeyen çocuklara yemek yemeyi sevdirecek birtakım teknikler mevcut.

İşte onlardan birkaçı;

Öncelikle bu tekniğe ‘renklere göre beslenme’ de diyebiliriz.

-İlk olarak yemek yemeyi eğlenceli hale getirmek gerekir. Çocuk için eğlence de oyundan geçer.

-Çocukların tabaklarını süslemek ile işe başlayabiliriz. Süslü tabaklar ve sofralar bir yetişkinlerin bile dikkatini çekerken çocukların heyecandan aklını kaçırmasına neden olacak.

-Süslü tabaklar ile hem çocuklar hem de ebeveynler rahatlayacak.

-Çocuklar, yetişkinler kadar büyük porsiyonlar tüketemezler. Onun için kullanılan tabakların ebatlarının da minik olması önemlidir. Göze büyük gelen şeyler çocuklarımızın ürkmesine sebep olabilir.

-Çocuklar figürlü olan her şeyi severler. Mesela sevdikleri bir hayvan figürü ile tabakları süslenebilir. Bu şekilde meyve ya da sebze yemeyen çocuğunuzun kalbini kazanmış olabilirsiniz. Örneğin; ormandaki ağaç figürü için brokoli kullanabilirsiniz, güneş için muzlardan yararlanabilirsiniz, bezelyelerden taşlar yaparken pilavdan da kar taneleri yapabilirsiniz.

-Çocuk yetiştirmenin her anında önemli olan ilk şey; çocuğu da hayatın akışına dahil etmektir. Bunların hepsini çocuğunuz ile birlikte yapmanız hem size kolaylık sağlar hem de çocuğunuza özgüven kazandırır.

-Sıcak havalarla birlikte çocukların en sevdiği besinlerden biri olan dondurma da sanılanın aksine yararlıdır. Dondurmanın içinde karbonhidrat, protein, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, magnezyum, sodyum, potasyum, A, B, C, D ve E grubu vitaminleri vardır. Muz, çilek, kavun, karpuz,… gibi pek çok meyve ile çocuğunuza ve kendinize sağlıklı dondurmalar yapıp keyifle tüketebilirsiniz.

Hepimiz bir zamanlar çocuktuk. Bunu unutmamaızda, sık sık kendimize hatırlatmamızda fayda var. Hepimize kolaylıklar sevgili ebeveynler...

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı